Gemeente Someren


Gezamenlijke aanpak
Bestrijding van zwarte en bruine ratten

afbeelding van de bruine rat

De laatste jaren komen in de gemeente Someren steeds meer bruine en zwarte ratten voor. De gemeente Someren draagt, voor wat betreft haar eigen gronden, zorg voor de bestrijding van bruine ratten. Ratten komen helaas ook voor op percelen van bedrijven en particulieren. Een goede bestrijding van ratten vereist dus een gezamenlijke aanpak.

Een duidelijke reden voor de toename van ratten is niet aan te wijzen. Wel is het zo dat een groot aantal bedrijven gesaneerd is. De ratten die daar voorkwamen zijn waarschijnlijk verspreid over de rest van Someren. Zwarte ratten komen voornamelijk voor in bedrijfshallen, dierenhokken en boven in gebouwen. Veel bedrijven en particulieren hebben de bestrijding hiervan uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven of hebben zelf de bestrijding in handen.

Dierenhokken
Een extra punt van aandacht zijn de dierenhokken die buiten op particulieren terreinen staan. Zowel zwarte als bruine ratten kunnen hier op afkomen. Voor een goede bestrijding van de ratten is het van belang dat inwoners die dierenhokken op hun terrein hebben staan, hier extra alert op zijn.

Wat kunt u zelf doen om een rattenplaag te voorkomen?
* Zorg dat vuilcontainers gesloten zijn.

* Zorg dat u geen losse materialen tegen gebouwen opslaat.
* Laat geen tuinafval, of afval van welke aard dan ook, op uw perceel slingeren.

* Zorg dat uw riolering in orde en in goede staat is.
* Beperk open water tot een minimum. Water is essentieel voor het voortbestaan van een bruine rat. Een zwarte rat heeft nagenoeg geen water nodig!

* Verwijder losliggend voedsel of berg dit op in een goed afgesloten ruimte.

* Zorg dat uw bedrijfsgebouw in een goede staat verkeert. Denk daarbij aan kieren en spleten, denk hierbij ook aan roosters.

Samenvattend kun je zeggen dat alles mede afhangt van een goede hygiëne op uw perceel!

Meer informatie
Indien u meer informatie wenst over de bestrijding van ratten op gemeentegrond kunt u contact opnemen met de afdeling Realisatie, Beheer en Onderhoud, telefoon: 0493-494888. Voor eventueel advies over bestrijding van ratten op bedrijven en bij particulieren kunt u de gouden gids of www.kad.nl raadplegen.