Regering.nl

Onderzoek naar inzage in GPD-site

Nieuwsbericht | 06-11-2007

Medewerkers van het ministerie van SZW hebben inzage gehad in het netwerk van het persbureau GPD. De rijksrecherche onderzoekt of er sprake is van stafbare feiten.

Dat schrijft minister Donner (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de informatie die tot nu toe bekend is, blijkt dat enkele medewerkers van het ministerie van SZW vanaf medio 2006 inzage hadden in de site van de Geassocieerde Persdiensten (GPD). Dit gebeurde via wachtwoorden van de GPD.

Op de site staan onder meer afgeronde teksten klaar voor publicatie in regionale kranten. Deze teksten kunnen alleen worden gelezen. Hierbij is ook gebruikgemaakt van een van de medewerkers van de GPD ontvangen wachtwoord, schrijft Donner.

De minister betreurt deze gang van zaken en wijst die nadrukkelijk af. 'Het moge duidelijk zijn dat dit niet met mijn medeweten is gebeurd of dat in mijn opdracht of die van het departement is gehandeld', schrijft hij.

Onderzoeken

Het ministerie van SZW heeft het OM verzocht de rijksrecherche een oriënterend onderzoek te laten instellen naar mogelijke strafbare feiten. Dit onderzoek is naar verwachting binnen enkele weken afgerond.

Daarnaast wordt op het ministerie een intern integriteitsonderzoek gedaan.

In afwachting van de resultaten van deze onderzoeken hebben betrokken medewerkers hun werkzaamheden neergelegd.