Mexico: 1 miljoen mensen getroffen door overstromingen 06 november 2007, Mexico Stad - In de staat Tabasco in het zuidoosten van Mexico zijn ruim een miljoen mensen getroffen door zware overstromingen. Ruim een derde van de getroffenen betreft een kind.

Duizenden gezinnen zitten vast in hun huizen of zijn dakloos geworden. Het is voor hen moeilijk om aan voedsel, schoon drinkwater en medische hulp te komen. Volgens de Mexicaanse overheid gaat het om de ergste overstromingen in vijftig jaar. Andrés Rafael Granier Melo, de gouverneur van Tabasco, noemt de overstromingen vergelijkbaar met die in New Orleans in 2005, veroorzaakt door orkaan Katrina.

Meer dan de helft van de inwoners van Tabasco kampt met de gevolgen van de overstromingen; 36 procent is jonger dan 18 jaar. Oogsten zijn verloren gegaan en 70 procent van de scholen in deze staat zijn beschadigd. Volgens Daniel Camazón, directeur van Unicef Mexico, kan Unicef de regering assisteren bij de hulpverlening aan de getroffenen. Het gaat daarbij onder meer om de levering van noodhulpgoederen en onderwijsmaterialen.

Inmiddels is het water in de rivieren Grijalva en Carrizal aan het zakken. Maar de ellende voor de inwoners van Tabasco is nog lang niet voorbij...

Credit onderstaande foto's: El Universal News Agency

De inwoners van Villahermosa, hoofdstad van de staat Tabasco, zijn geëvacueerd. Deze vrouwen wachten op hulp van het leger.

Ook de bevolking van El Aguacate is elders ondergebracht. In het hele land zijn hulpgoederen voor de slachtoffers van de overstromingen ingezameld.

Leger en bevolking proberen in Villahermosa met zandzakken het water terug te dringen, nadat dammen in de Grijalva-rivier zijn doorgebroken.

De ondergelopen straten in Villahermosa.

Reddingsteams proberen mensen die op de daken van hun huizen bivakkeren in veiligheid te brengen.

De Mexicaanse president Felipe Calderón helpt een symbolisch handje mee met de schoonmaakactie.