Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-Inspectie: Dalfsen zet bouwtoezicht effectiever in

06-11-2007

De gemeent Dalfsen is erin geslaagd het bouwtoezicht effectiever in te zetten. Dit is de conclusie van de VROM-Inspectie naar aanleiding van een onderzoek. De gemeente Dalfsen heeft sinds twee jaar het toezicht op de bouw op een andere wijze georganiseerd, door de verantwoording duidelijk bij aannemers neer te leggen. Aanleiding voor het onderzoek zijn de vele initiatieven in het land om te komen tot een snellere procedure voor het verlenen van bouwvergunningen.

Sinds 2005 werkt de gemeente Dalfsen volgens de nieuwe methode nauw samen met de aannemers. De gemeente controleert steekproefsgewijs tijdens de bouw en halfjaarlijks samen met de aannemer een aantal gerealiseerde bouwwerken. Daarnaast controleren de aannemers zichzelf tijdens de bouw, wat een vermindering van de toezichtslast betekent. De vrijkomende toezichtcapaciteit wendt de gemeente aan voor die situaties waar extra toezicht nodig is. Als tegenprestatie geeft de gemeente de bouwvergunning binnen acht weken af.

De VROM-Inspectie formuleert in haar rapportage wel een aantal essentiële aanbevelingen. Een van de aanbevelingen is het opstellen van een toezichtprotocol voor de uit te voeren steekproef en de halfjaarlijkse controle. Het protocol is inmiddels door de gemeente uitgewerkt. Alle aanbevelingen zijn overgenomen.

De gemeente Dalfsen is tevens deelnemer aan een pilot in het kader van de gecertificeerde Bouwbesluittoets. De uitkomsten waren voor Dalfsen aanleiding om door te gaan met toepassing van de gecertificeerde Bouwbesluittoets.

Downloads


Zie het origineel


* Rapport van de VROM-Inspectie: Onderzoek Dalfser methode - Bouwvergunningverlening en bouwtoezicht