Gemeente Barneveld


Vervanging van slechte bomen bij Albert Heijn

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het vervangen van slechte bomen op de parkeerplaats nabij de Albert Heijn en de Jacob Catsstraat te Barneveld. De kosten worden gedekt vanuit de "voorziening onderhoud groen".

Bij de begrotingsbehandeling van 2007 is besloten om voor vervanging van openbaar groen een 'voorziening openbaar groen' in te stellen. Voor 2007 is er gekozen om deze voorziening in te zetten voor het vervangen van slechte bomen in de kern Barneveld.

De bomen op de parkeerplaats nabij de Albert Heijn te Barneveld zijn al geruime tijd in slechte staat en dienen te worden vervangen. De esdoorns groeien niet en dat komt omdat de standplaats niet goed is. Om die reden is er een nieuw bomenplan opgesteld voor tien bomen. Op deze locatie zullen esdoorns worden teruggeplaatst. De eerste werkzaamheden zullen plaatsvinden vanaf week 46 en ongeveer twee weken in beslag nemen bij gunstige weersomstandigheden. Winkelend publiek zal tijdens de werkzaam-heden enig overlast ondervinden. Het straatwerk zal moeten worden verwijderd om de bomen ondergronds extra groeiruimte te geven. Enkele parkeerplaatsen zullen daardoor tijdens de werkzaamheden niet bruikbaar zijn.

De bomen aan de Jacob Catsstraat zijn circa 40 jaar oud. Deze bomen hebben een natuurlijke leeftijd bereikt waarop zij afsterven. De bomenstructuur en de uniformiteit zijn door de jaren heen geheel verdwenen waardoor dit een rommelig en onregelmatig aanzien geeft. Ook komen er regelmatig klachten van burgers binnen inzake overlast van wortelgroei. Er is een nieuw bomenplan opgesteld waarbij de slechte bomen worden vervangen door nieuwe bomen. Het gaat om circa 35 bomen.

De gemeente zal binnenkort de bewoners en het wijkplatform Barneveld Centrum informeren over het bomenplan. Zij kunnen dan op het bomenplan reageren. Aan de bewoners zal worden voorgesteld om in het winterseizoen 2007 de bomen te kappen en in het voorjaar nieuwe bomen te plaatsen. Nadat er een boomkeuze is gemaakt zal de gemeente twee offertes voor de bomenvervanging en een kapvergunning aanvragen.

Barneveld, 6 november 2007
Persbericht 07139
Mutatiedatum 06/11/2007