Provincie Utrecht

voor zes gebiedsprogramma's Agenda Vitaal Platteland

Ruim 300 miljoen voor zes gebiedsprogramma's Agenda Vitaal Platteland

6-11-2007 -

Maandag 5 november hebben Provinciale Staten (PS) ingestemd met de zes gebiedsprogramma's uit de Agenda Vitaal Platteland (AVP) 2007-2013. De komende zes jaar gaan de gebieden aan de slag met het versterken van onder andere de natuurwaarden, de landbouw en de recreatie. Voor de uitvoering van de programma's was al 68 miljoen euro gereserveerd. Gisteren besloten PS daar voor deze Statenperiode nog eens 65 miljoen euro aan toe te voegen. Samen met het geld vanuit het Rijk, is er voor een vitaal platteland in de provincie Utrecht dus nu ruim 300 miljoen euro beschikbaar.

Tijdens de behandeling van de gebiedsprogramma's in de Statenvergadering spraken de verschillende politieke partijen hun blijdschap uit dat het AVP nu echt van start gaat. Verschillende partijen benadrukten: "We zijn zeer benieuwd naar de concrete uitwerking van de programma's. GS zullen strak moeten sturen op de uitvoering en tijdig moeten rapporteren om problemen en vertragingen op te sporen."

Het AVP biedt de zes gebieden de mogelijkheid om te investeren in onder andere de leefbaarheid, in natuur en landschap en in de sociaal economische positie van hun gebied. De zes gebieden in de provincie Utrecht zijn: Eemland/Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug, Kromme Rijn, Utrecht Midden, De Utrechtse Waarden en De Venen.

Toch waren er ook kanttekeningen bij de gebiedsprogramma's te plaatsen. Ondanks dat de welwillenheid en betrokkeheid in de gebieden is toegenomen, zijn niet alle gebieden al even goed georganiseerd. Ook drongen de Staten aan op het zoeken naar draagvlak voor co-financiering. Ondanks deze kanttekeningen wilde een meerderheid van de Staten wel de 65 miljoen euro beschikbaar stellen zodat de gebieden nu concreet uitvoering kunnen gaan geven aan de plannen. Om grip te houden op het proces, diende de PvdA, mede namens VVD, SP, GroenLinks en de ChristenUnie, een amendement in. Hierin werd gesteld dat de uitvoeringsprogramma's voor 2008 inhoudelijk worden behandeld in de eerste commissie- en PS-vergadering van het nieuwe jaar en na de zomer van 2008 de voortgang van de programma's te beoordelen. Om ook in een later stadium controle te kunnen houden op de gang van zaken diende de VVD, mede namens de PvdA en het CDA, een motie in. Daarin dragen zij het college op twee keer per jaar over de voortgang van de uitvoeringsprogramma's te rapporteren aan de commissie Ruimte, Groen en Water (RGW) en hierin met name aandacht te besteden aan de behaalde resultaten.

De motie en het amendement werden met een meerderheid van stemmen aanvaard, waarna de gebiedsprogramma's werden vastgesteld.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-258 2522