Nieuw-Vlaamse Alliantie


Police-on-web niet enkel voor statistieken (06/11/07)

Vandaag verschenen in diverse media berichten over het floppen van het online politieloket, ook wel bekend als police-on-web. Sinds 7 juni 2007 kunnen alle burgers van het land via internet aangifte doen van fietsdiefstallen, winkeldiefstallen, vandalisme en graffiti. Amper
1.225 personen maakten sindsdien gebruik van deze mogelijkheid. Een zeer tegenvallend resultaat, volgens N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen.

Deze magere respons verwondert Van Noppen allerminst. Hij uitte al eerder zijn twijfels over de goede werking van police-on-web. Een tijdje geleden stelde Van Noppen aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael de vraag om het online politieloket te evalueren. Hij vermoedde dat de politie het systeem in de eerste plaats gebruikt om het aantal dark numbers (kleine misdrijven die niet worden aangegeven) te laten dalen. Doordat veel mensen bijvoorbeeld fietsdiefstallen niet aangeven, heeft de politie weinig betrouwbare gegevens over de problematiek.

Hoewel de minister vooralsnog een antwoord schuldig blijft, lijken de cijfers in de media zijn twijfels te bevestigen.

Waarom zouden slachtoffers dergelijke misdrijven ook aangeven? De politie geeft immers vaak geen gevolg aan de aangiften die binnenkomen via police-on-web. En dit terwijl het juist dergelijke vergrijpen zijn die het onveiligheidsgevoel bij de burger versterken. Police-on-web verlaagt misschien de drempel om een klacht neer te leggen, maar zonder een concreet gevolg vanwege de politie blijft een klacht voor vele mensen zinloos.

Dat het systeem binnenkort uitgebreid wordt naar andere kleinere misdrijven zoals bromfietsdiefstallen, lijkt dan ook een maat voor niets. Van Noppen is wel van mening dat de elektronische aanvraag voor politietoezicht op verlaten huizen succes kan kennen. Tenminste, als de politie dit toezicht ook daadwerkelijk uitvoert.

Wil police-on-web een succes worden, dan moet het ook een echt middel zijn om misdaad te bestrijden, en niet enkel een manier om de statistieken op te frissen.

Auteur:
Kamerlid
Flor Van Noppen

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be