Gemeente Hoogeveen

Persbericht gemeente Hoogeveen

Patiënten ontslagen uit ziekenhuis en op weg naar huis

De 25 patiënten, die gisteren onwel naar het UMCG in Groningen zijn vervoerd, zijn vanmorgen ontslagen. Ze zijn aan het begin van de middag naar huis of familie gebracht. Dat zei burgemeester Willem Urlings vanmiddag tijdens een persconferentie over het incident in de dierengroothandel gisteravond. Bij de groothandel aan de Parmentierstraat is een chemische besmetting ontstaan, waarbij mensen onwel zijn geworden. Het is nog steeds onduidelijk wat de bron van de besmetting is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne doet onderzoek naar monsters die genomen zijn in de dierengroothandel. Vast staat wel dat het om een chemische besmetting gaat. âMaar om welke stof het gaat is niet duidelijk. Het RIVM is fanatiek bezig. Wanneer de uitkomst er is, blijft afwachtenâ, aldus burgemeester Urlings.

De plaats van het incident is afgesloten voor onderzoek door de politie. Deze verricht een âbreed onderzoekâ, zoals de burgemeester het uitdrukte. Duidelijk moet worden om welke stof het gaat en hoe deze in de groothandel gekomen is.

Burgemeester Urlings benadrukte dat de nazorg van patiënten de eerste prioriteit heeft. De gemeente wil in contact blijven met de patiënten die in het UMCG zijn geweest, maar ook met de mensen die met gezondheidsklachten naar de gemeente hebben gebeld.

In de groothandel bevinden zich nog vele dieren. In overleg met de eigenaar is vanmorgen een begin gemaakt met de verzorging van de beesten.

De eerstvolgende persconferentie in het raadhuis van Hoogeveen is gepland om 18.30 uur.

15.10 uur
Bron: gemeente Hoogeveen

Wat is de laatste stand van zaken?
Met de patiënten in het UMCG gaat het goed. Patiënten hebben geen klachten meer en iedereen mag vandaag naar huis.

Zoals ook gisteren al is vastgesteld gaat het niet om een biologische besmetting, wat het wel is, is vooralsnog niet duidelijk. Er vindt nog volop onderzoek plaats.

Komen er nog steeds berichten binnen van zieke mensen? Nauwelijks, mensen die nog met ziekteverschijnselen bellen worden doorverwezen naar hun eigen huisarts. Het algemene beeld is dat de ziekteverschijnselen niet verergeren.

Gaat het om de chemische stof Nitroanaline?
Het is nog duidelijk om welke stof het gaat.

Vindt er ook een politie onderzoek plaats?
Er vindt een onderzoek plaats in de breedte, dit betekent dat ook de politie onderzoekt.

Wordt er rekening gehouden met opzet?
In deze fase van het onderzoek kan niks uitgesloten worden.

Is het terrein al weer vrijgegeven?
Omdat er nog steeds onderzoek op het terrein plaatsvindt en in het belang van de volksgezondheid, geldt de noodverordening nog steeds. Dit betekent dat het terrein nog steeds is afgesloten.

Hoe gaat het met de dieren in de dierengroothandel? De dieren in de dierengroothandel hebben verzorging nodig, in overleg met de eigenaar en hulpdiensten wordt deze verzorging in gang gezet.

Hoe nu verder?
1. De nazorg met patiënten heeft de eerste prioriteit. De gemeente wil in contact blijven met patiënten die in het UMCG zijn geweest en mensen die gebeld hebben met gezondheidsklachten. Afgelopen avond en nacht hebben bijna 200 mensen contact opgenomen met de gemeente Hoogeveen. Hiervan hadden 40 mensen gezondheidsklachten. De gemeente heeft van deze mensen met gezondheidsklachten ruim de helft weten te bereiken. Zij probeert alsnog telefonisch contact te krijgen met de overige personen.
2. De tweede prioriteit zijn de spullen van de 25 mensen die naar het UMCG zijn gebracht. Zij hebben gisteren hun spullen moeten achterlaten. Zodra de uitkomst van het onderzoek bekend is worden de spullen vrijgegeven.
3. De derde prioriteit betreft medische adviezen voor de langere termijn.

Wanneer komt er meer nieuws?
De volgende persconferentie is om 18.30 uur. Als er eerder nieuws te melden is wordt deze persconferentie vervroegd. Deze website biedt u actuele informatie.