igz: zorg voor mensen met verstandelijke beperking onder druk

06/11/2007 15:00



Inspectie voor de Gezondheidszorg



Kwaliteit en kwantiteit van personeel zorgwekkend.
IGZ: ZORG VOOR MENSEN MET VERSTANDELIJKE BEPERKING ONDER DRUK

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking schiet in een kwart van de 24-uursinstellingen tekort. Vooral waar het gaat om personeel (in aantal en deskundigheid) bestaan volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) risico's. In de helft van de instellingen moet de zorg op één of twee risicopunten verbeteren, maar kan de situatie met enige inspanningen weer op orde komen. In een kwart was ten tijde van het onderzoek de zorg op orde. Opvallend was dat kleine instellingen en instellingen waarin meer rekening wordt gehouden met de wens van de bewoners (eigen regie) over de hele linie betere zorg leveren.

Dit blijkt uit het onderzoek dat de inspectie heeft gedaan naar 8 risicoaspecten in de 24-uursinstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het doel was inzicht te krijgen in onder andere de risico's op het terrein van deskundigheid van het personeel, continuïteit van zorg, diagnostiek en signalering en veiligheid. De risicotoets is gedaan aan de hand van het gefaseerd toezicht. In de eerste fase hebben 149 instellingen een inspectieformulier ingevuld voor 612 organisatorische eenheden. Op basis van de resultaten van het inspectieformulier zijn in de tweede fase 96 organisatorische eenheden door de inspectie bezocht.

De IGZ heeft maatregelen opgesteld die nodig zijn om de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren en de risico's terug te dringen. Onder meer:
- De IGZ heeft slecht presterende instellingen opgedragen een plan van aanpak te maken om de zorg te verbeteren. De inspectie zal deze plannen van aanpak beoordelen en voortgangsbezoeken brengen. Zonodig zal de IGZ het toezicht verscherpen.
- Instellingen moeten meer aandacht schenken aan coaching, bijscholing en uitwisseling van kennis en ervaring om de vakkundigheid van het personeel te verhogen.
- Instellingen moeten meer gebruik maken van beproefde methodieken om wensen van cliënten te leren kennen om zo de eigen regie voor hen mogelijk te maken.
- Medewerkers moeten de gemaakte afspraken uit het zorg- en ondersteuningsplan goed uitvoeren en regelmatig met cliënt bespreken of wijzigingen nodig zijn.
- De zorg moet veiliger worden door een open meldcultuur en een betere analyse van de meldingen.

Aanleiding voor dit onderzoek waren de aanhoudende verontrustende signalen over een tekortschietende kwaliteit van de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. In 2004 en 2005 uitte de IGZ in verschillende rapporten al haar bezorgdheid. In 2006 besloot de staatssecretaris geld beschikbaar te stellen aan de IGZ voor extra toezichtbezoeken.





http://www.igz.nl




Inspectie voor de Gezondheidszorg