Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 6 november 2007 071106R

Aantal bijstandsgerechtigden daalt verder; 5,4 miljoen euro overschot

Het aantal Nijmegenaren met een bijstandsuitkering is in de afgelopen twee jaar met ruim een vijfde gedaald. Hiermee is de achterstand op de landelijke ontwikkelingen volledig ingelopen. Het aantal ging van ruim 6200 eind 2005 naar iets meer dan 4800 in oktober van dit jaar. Deze spectaculaire daling levert Nijmegen een financieel voordeel op dat ingezet kan worden voor andere doelen.

Dreigde in 2005 nog een tekort op het zogenaamde Inkomensdeel, eind 2007 zal er een overschot zijn van 5,4 miljoen euro. Daarvan wordt 2,5 miljoen euro gebruikt als reserve voor momenten dat het binnen het Inkomensdeel even minder goed gaat. Het restant, 2,9 miljoen euro, komt beschikbaar voor andere ambities van Nijmegen.

Op dit moment kent Nijmegen het laagste aantal bijstandsgerechtigden sinds de invoering van de Algemene bijstandswet in 1965. In 2004/2005 groeide het aantal bijstandsgerechtigden in Nijmegen nog elf procent meer dan het landelijk gemiddelde. In 2005 stelden burgemeester en wethouders zich ten doel deze achterstand in twee jaar weg te werken.

Sinds 2004 zijn gemeenten zelf financieel verantwoordelijk voor de kosten van de bijstandsuitkeringen. Ze krijgen daarvoor een budget, waarvan de hoogte is afgestemd op de gemiddelde landelijke ontwikkeling. Afhankelijk van de ontwikkeling van het eigen bestand, zal een gemeente uit eigen middelen moeten bijpassen of houdt de gemeente geld over. Vanwege het hoge risico heeft de gemeenteraad van Nijmegen in 2003 besloten om een risicoreserve aan te leggen van tien procent van het jaarbudget in het Inkomensdeel. Met het overschot van 2007 wordt het plafond van deze risicoreserve bereikt. Zodoende komt er 2,9 miljoen euro vrij dat besteed kan worden aan andere zaken in de stad.