Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 6 november 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2007/8200 VW-07-B-086 Onderwerp
adviesaanvraag second opinion

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van uw vraag over de stand van zaken van de adviesaanvraag bij de gezondheidsraad over de mogelijkheden van een second opinion kan ik u als volgt informeren.

Aan de gezondheidsraad heb ik gevraagd te onderzoeken of er redenen en mogelijk- heden zijn om een 2-tal adviezen uit te brengen. Het ene advies is een actualisering van een eerder advies van de gezondheidsraad over hersenbloedingen. Het andere advies betreft de mogelijkheden van een second opinion als aanvulling op de Regeling eisen geschiktheid 2000. Ik heb de gezondheidsraad gevraagd spoed te betrachten met het uitbrengen van deze 2 adviezen.

Over beide adviesaanvragen heb ik contact gehad met de gezondheidsraad. De gezondheidsraad heeft te kennen gegeven dat het nuttig is over beide zaken advies uit te brengen, gezien de medische ontwikkelingen. Ook is expliciet de planning ter sprake gebracht. Gezien het werkprogramma van de gezondheidsraad voor 2007 waartoe de gezondheidsraad zich heeft verplicht, kan de gezondheidsraad niet eerder starten dan in 2008.

De gezondheidsraad heeft mij toegezegd de adviesaanvraag over de hersenbloedingen binnen het werkprogramma te prioriteren. Maar ook voor het uitbrengen van dit advies moet gedacht worden aan een termijn van circa 6 maanden. Op mijn verzoek beziet de gezondheidsraad de mogelijkheid om daarbinnen een eerste deeladvies uit te Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2007/8200

brengen speciaal over een hersenbloeding met een afwijkend hersenbloedvat. Als dat zou kunnen, heeft dat het voordeel dat er wellicht al op een termijn van circa 4 maanden na de start van het onderzoek van de gezondheidsraad meer duidelijkheid komt in de casus van een individu met een afwijkend hersenbloedvat waaraan de betreffende persoon niet behandeld kan worden

De adviesaanvraag over de mogelijkheden van een second opinion is complexer, omdat daarvoor de Regeling eisen geschiktheid 2000 in zijn geheel moet worden beschouwd. Daarvoor wordt gedacht in de richting van een jaar.

Gezien het werkprogramma van de gezondheidsraad voor 2007 en de zorgvuldigheid waarmee de gezondheidsraad wil adviseren, is het uitbrengen van een advies op korte termijn (november 2007) onmogelijk.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---