Unieke overeenkomst in eerstelijns zorg

06/11/2007 14:09



Menzis zorg en inkomen



Menzis en de huisartsen in Groningen, Twente en Gelderland hebben een gezamenlijke toekomstvisie op de eerstelijnszorg vastgesteld voor de periode 2008 - 2010. De huisarts heeft als regisseur van de eerstelijns ketenzorg hierin een centrale rol. Daarnaast steunt Menzis de zorginnovatie in de eerstelijn met geld, organisatorische en facilitaire randvoorwaarden.

De menz centraal
"Wij vinden dat de klant of patiënt centraal moet staan in de zorg. Dat betekent dat de zorg dichtbij geleverd moet worden, ook na kantoortijd en dat de zorg doelmatig en van goede kwaliteit moet zijn," aldus Bas Leerink, directeur Zorgmanagement bij Menzis. Volgens de huisartsen en de zorgverzekeraar is de klant of patiënt het best geholpen als de zorg 'getrapt' georganiseerd is: zelf - eerstelijnszorg - tweedelijnszorg. Bas Leerink: "De eerstelijn, met de huisarts als regisseur, speelt hierin dé centrale rol. De huisarts is immers het beste aanspreekpunt, zowel voor klanten als voor andere zorgverleners."

Zelf ziekte managen
Volgens de huisartsen zal de primaire en secundaire preventie steeds meer aandacht krijgen, gericht op zowel ouderen als jongeren. "Bij jongeren moet je dan vooral denken aan de forse toename van welvaartsziekten. De eerstelijnsgezondheidszorg en in het bijzonder de huisartsenzorg is bij uitstek de plaats om gezondheidsrisico's vast te stellen en gerichte, preventieve zorg te bieden," aldus huisarts Hendrik Eijgelaar, voorzitter van de DHV. Daar past volgens de huisartsen en Menzis bij dat klanten of patiënten hun gezondheid zélf beter moeten gaan managen, eventueel met ondersteuning van mantelzorg.

Geld volgt klant
Menzis 'ontschot' waar mogelijk de financiering van de zorg tussen de eerstelijn en de tweedelijn. Hierdoor kunnen er kwaliteitsafspraken gemaakt worden met de huisartsen en de tweedelijn, waarbij het principe 'geld volgt klant' leidend is. Huisartsen zullen borg staan voor de kwaliteit van de behandeling en de samenwerkingsverbanden zodat de zorg voor klant zonder drempels, aaneengesloten kan plaatsvinden. Menzis ondersteunt dit met gerichte financiering.

Een greep uit de andere punten waar de huisartsen en Menzis gezamenlijk aan gaan werken:
- Vereenvoudigen van het administratieve verkeer tussen huisartsen en Menzis;
- Vergroten van de patiënt tevredenheid;

- Transparantie in kwaliteit en doelmatigheid;

- Betrokkenheid van huisartsen bij ontwikkeling verzekeringsproducten;
- Kortdurende geestelijke gezondheidszorg in de huisartsenpraktijk;
- Verbeteren van de kwaliteit van verwijzen naar tweedelijn en GGZ.





http://www.menzis.nl

http://www.menzis.nl