Littekens zonder tijd

Grafiek uit de collectie Knecht-Drenth in het Verzetsmuseum Friesland

18 oktober 2007 t/m 27 januari 2008

Met de tentoonstelling `Littekens zonder tijd' die vanaf 18 oktober te zien is in het Verzetsmuseum Friesland vindt een bijzondere samenwerking plaats tussen verschillende collecties van het Fries Museum. De collectie grafiek Knecht-Drenth wordt in het Verzetsmuseum getoond en wordt daarmee in een andere context geplaatst. Bovendien komen de bestaande collecties van het Verzetsmuseum in een nieuw daglicht te staan. `Littekens zonder tijd' gaat over de thematiek van de oorlog: leven en dood, onrecht en onderdrukking. In de expositie zijn circa 20 bladen te zien van gerenommeerde kunstenaars als Armando, Joe Tilson en Ed Kienholz.

Beeldende kunstenaars hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het levend houden van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Naast het feit dat ze vaak nauw betrokken waren bij het ontwerpen en uitvoeren van oorlogsmonumenten, hebben ook velen zelf een vorm proberen te vinden voor hun eigen herinneringen aan deze tijd.

`Littekens zonder tijd' gaat over deze laatste vorm van gedenken. Het getoonde grafische werk gaat over eigen traumatische (jeugd-)ervaringen, over gevangenschap of de confrontatie met ander onrecht. De internationale kunstenaars die op deze tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, hebben het niet over anderen, maar over zich zelf. Gedreven door eigen ervaringen, politieke overtuigingen of ander persoonlijk engagement breken ze bewust met de traditie van het klassieke oorlogsmonument, zonder deze traditie geheel terzijde te schuiven.

Zo ontwerpt een uitgesproken politieke kunstenaar als Erro een anti-monument ter nagedachtenis van de vermoorde Chileense president Allende en richt C.F. Reuterswärd in zijn `Non-violence' zeefdruk een monument op voor de eveneens vermoorde John-Lennon. Sommige kunstenaars zijn zelf in aanraking met geweld en onderdrukking gekomen. Juan Genoves maakte in Valencia aan den lijve mee hoe zijn stad en zijn familie het slachtoffer van de dictatuur van Franco werd en hoe hij van zijn moedertaal het Catalaans beroofd werd. Ook Peter Howson kwam in aanraking met redeloos geweld. Als officiële `War artist' van de Engelse regering documenteerde hij in 1994 op aangrijpende wijze de verschrikkingen van de Balkan oorlog. Ook kunstenaars als Armando en Jacek Fraczak lijken geobsedeerd door de al dan niet subtiele gruwelijkheden die de ene mens de andere aan kan doen. Alleen kiezen zij voor indirecte toespelingen, zonder symboliek en zonder aanwijsbare emoties. Zo laat iedereen zijn eigen littekens zien, in de stille hoop dat de herinnering eraan nooit verdwijnt.

In `Littekens zonder tijd' zijn edities te zien van: Armando (NL), Pierre Dmitrienko (F), Conrad Felixmüller (D), Jacek Fraczak (PL), Juan Genovés (E), Ludger Gerdes (D), Alfred Hrdlicka (A), Peter Howson (GB), Ed Kienholz (USA), Oldrich Kulhánek (CZ), Nam June Paik (USA), Carl Frederik Reuterswärd (S), Jacek Sroka (PL), Hans Staudacher (D) en Joe Tilson (GB).

Openingstijden Verzetsmuseum Friesland (ingang Fries Museum): di. t/m zo. 11.00 - 17.00 uur.

Informatie: Hans Groeneweg (Verzetsmuseum), tel. 058-255 55 18 of Paul Klarenbeek (communicatie Fries Museum), 058-255 55 10 / www.verzetsmuseum.nl en www.friesmuseum.nl