Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 6 november 2007

Tilburgse hoogleraar Denollet wint Prijs van Wetenschap en Maatschappij

Onderzoek naar invloed persoonlijkheid en stress op ziekte bekroond

Hoogleraar Medische psychologie Johan Denollet van de Universiteit van Tilburg heeft op maandag 5 november de Prijs van Wetenschap en Maatschappij ontvangen. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikte de prijs ter waarde van 25.000 euro uit. Denollet is bekroond voor zijn baanbrekende onderzoek naar de rol van psychologische factoren bij de revalidatie en prognose van hart- en vaatziekten.

Johan Denollet heeft ontdekt dat somberende types die slecht genezen vaak dezelfde persoonlijkheidskenmerken vertonen. Hij stelt dat mensen met deze 'type D'-persoonlijkheid (D van distressed) extra aandacht en zorg nodig hebben. Het zijn mensen die zich snel druk maken over dingen, maar die gevoelens niet uiten uit angst voor de reacties van anderen. Type-D mensen blijken slechter te herstellen van een hartinfarct of hartoperatie. Ongeveer een kwart tot 30% van de hartpatiënten heeft een type-D persoonlijkheid.

Het doel van de jaarlijkse Avond van Wetenschap en Maatschappij en de bijbehorende prijs is Nederlandse toponderzoekers over actuele themas van gedachten te laten wisselen met vertegenwoordigers uit andere sectoren van de maatschappij. De Avond wordt gedragen door een breed forum van vooraanstaande Nederlanders uit de wereld van het bedrijfsleven, de cultuur, de media, de politiek en de sport. De Stichting De Avond van Wetenschap en Maatschappij had Denollet genomineerd met nog zeven andere wetenschappers. Voorzitter van de jury was KNAW-voorzitter prof. dr. Frits van Oostrom. Het internationaal bekende onderzoek van Denollet heeft inmiddels zijn beslag gekregen in een tweejarige masteropleiding Medische psychologie aan de Universiteit van Tilburg, de enige in zijn soort. Daarnaast beoogt het Tilburgse College van Bestuur de oprichting van een interdisciplinair onderzoekscentrum onder leiding van Denollet onder de naam CoRPS: Center of Research for Psychology in Somatic diseases. Het centrum gaat naar verwachting vanaf 2008 onderzoek doen naar de psychologische factoren die van invloed zijn op het ontstaan, verloop en herstel van somatische aandoeningen bij volwassenen. Het onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met medisch specialisten en psychologen van ziekenhuizen in Tilburg.

Prof. dr. Johan K.L. Denollet (1957) studeerde psychologie aan de Universiteit van Gent. Hij werkte als psycholoog in het Academisch Ziekenhuis Antwerpen en combineerde zijn klinische werk met onderzoek naar de rol van psychologische factoren bij de revalidatie en prognose van hart- en vaatziekten. In 1992 promoveerde hij cum laude op Personality, rehabilitation and coronary heart disease. In 2000 werd hij universitair docent aan de Universiteit van Tilburg en in 2003 hoogleraar Medische psychologie.