6 no vember 2007

Rijswijk actief met risicocommunicatie

De gemeente Rijswijk is dit jaar als eerste gemeente in Zuid-Holland gestart met een publieksonderzoek in het kader van risicocommunicatie. Gemeenten zijn verplicht om hun inwoners te informeren over risicobronnen die zich in de gemeente bevinden. Denk hierbij onder meer aan bedrijven die vuurwerk verkopen en aan LPG- tankstations. Om helder te krijgen op welke wijze de inwoners hierover geïnformeerd wensen te worden is in mei een enquête gehouden onder 2000 (willekeurige) huishoudens in Rijswijk. Aan de inwoners zijn vragen gesteld over de bekendheid met en de beleving van risico's. De enquête is in samenwerking met de provincie Zuid-Holland opgesteld en verwerkt. Er zijn in totaal 400 vragenlijsten teruggestuurd. Dit is een fraaie respons van 20 procent. Door het onderzoek is duidelijk geworden hoe burgers tegen risicocommunicatie aankijken, waarover zij geïnformeerd willen worden, op welke manier en hoe frequent. Met deze informatie gaat de gemeente Rijswijk nu gericht haar inwoners informeren. Om de inwoners van de regio Haaglanden zoveel mogelijk regio-breed te informeren, sluit Rijswijk zich aan bij de regionale ontwikkelingen op het terrein van risicocommunicatie. De uitkomsten van het publieksonderzoek in Rijswijk zullen mede worden gebruikt om regionaal beleid te ontwikkelen.

Risicokaart
Uit de enquête blijkt onder meer dat nog niet alle inwoners weten van het bestaan van de provinciale risicokaart op internet (risicokaart.zuid-holland.nl). De kaart geeft informatie over risico's in de leefomgeving van mensen. Door op de eigen woonomgeving in te zoomen wordt direct duidelijk waar zich risicovolle locaties bevinden. In Rijswijk gaat het om 8 locaties die op de kaart worden vermeld. Via de gemeentelijke informatiekanalen zal geregeld aandacht worden besteed aan het bestaan van deze kaart.

Denk Vooruit
Een andere conclusie uit de enquête is dat veel inwoners niet precies weten hoe zij zichzelf en andere in veiligheid dienen te brengen in geval van een ongeval. De gemeente wil de zelfredzaamheid van burgers bevorderen door aandacht te vragen voor de 'Denk Vooruit-campagne" van de rijksoverheid. De folder met de titel 'Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel.' plus een handige checklist zijn gratis verkrijgbaar bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis en bij de twee vestigingen van de openbare bibliotheek in Rijswijk. Ook via de website www.crisis.nl kunnen burgers antwoorden vinden op vragen als: Hoe kunt u zich voorbereiden op een grote storm? Wat doet u als een ziektegolf ons land treft? etc. etc.

De uitkomsten van het publieksonderzoek in Rijswijk staan vermeld op de gemeentelijke website: www.rijswijk.nl

Noot voor de pers: In de bijlage treft u de uitkomsten aan van het in Rijswijk gehouden publieksonderzoek in kader van de risicocommunicatie. Voor nadere informatie: Bram Zekveld, communicatie gemeente Rijswijk, telefoon (070)326 18 24 of 06-23898906.

Afdeling Bestuursondersteuning
Afdeling Communicatie

Stadhuis, Bogaardplein 15
Postbus 5305, 2280 HH RIJSWIJK
Telefoon (070) 326 19 50
Fax (070) 326 18 20
stadhuis@rijswijk.nl
www.rijswijk.nl