Gemeente Teylingen

Oranje-Nassau

B.T.J. Jansen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

06 november 2007

Burgemeester drs S.W.J.G. Schelberg heeft zaterdag 3 november een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer B.T.J. Jansen (70), wonende in Sassenheim. De heer Jansen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking was aansluitend aan de operettevoorstelling van Operettevereniging Purmerend en Omstreken in het theater De Purmaryn, Waagplein 1 in Purmerend. Ben Jansen

Regisseur

De heer Jansen is vanaf 1962 regisseur geweest van diverse operettevereniging in Zaandam, Alkmaar, Lelystad, Abbekerk, Den Helder, Zaanstad, Wieringerwerf en Haarlem. Vanaf 1981 tot november 2006 was hij regisseur van de Operettevereniging 'Purmerend en Omstreken'(P&O), waarvan hij tot op heden nog actief is als technisch adviseur en vrijwilliger. Als regisseur heeft hij de vereniging uitgebouwd tot een vereniging met groot aanzien binnen de operettewereld en is het aantal leden van de vereniging verdubbeld. Onder zijn leiding werden jaarlijks vijf voorstellingen gegeven (ruim 2200 bezoekers per jaar uit de hele regio) in theater De Purmaryn te Purmerend. Hij zorgde voor zo authentiek en kleurrijk mogelijke voorstellingen.

Hij begeleidt de solisten tot op heden nog regelmatig en schoolt hen bij, zodat ze later mogelijk een nationale dan wel internationale carrière kunnen
beginnen.
foto: Jurgen Radier

Bestuurslid

Vanaf 1999 is hij bestuurslid van het sociaal-cultureel centrum 't Onderdak in Sassenheim. Aanvankelijk werkte hij mee aan de daadwerkelijke inrichting van dit nieuwe theater en al spoedig ging hij zich bezig houden met het onderdeel theaterprogrammering. Als lid van de programmacommissie verzamelt hij alle informatie van de impresariaten, zodat de commissieleden een keuze kunnen maken uit een zo groot mogelijk aanbod. Ook bewaakt hij de doelstellingen die de gemeente als opdracht aan 't Onderdak heeft meegegeven, namelijk een gevarieerd en breed programma dat bereikbaar is voor alle inwoners. Hij bezoekt veel proefvoorstellingen en na een grondige discussie en met de juiste motivering krijgt het bestuur het concepttheaterprogramma voor het komende seizoen aangereikt. Voorts controleert hij de contracten. Het programma omvat circa 38 voorstellingen per jaar die door ongeveer 5.000 mensen uit de regio worden bezocht.

Hij is voor 't Onderdak van onschatbare waarde, omdat hij als gepokt en gemazelde theaterman deuren heeft geopend die anders gesloten zouden blijven. Hij is de stuwende kracht waardoor 'parels' voor het programma konden worden gecontracteerd.

Verder ondersteunt hij scholen (basisscholen en middelbare scholen in en buiten de regio) die theater als onderdeel van het lespakket hebben.