Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 6 november 2007

06 Nov 2007


1. Grondwatermeetnet waterschap Velt en Vecht Waterschap Velt en Vecht krijgt een bijdrage van maximaal 17.000 euro voor de optimalisatie van het grondwatermeetnet. Voor de provincie is vooral van belang dat hiermee de uitwisseling van grondwatergegevens wordt verbeterd.


2. Wijziging financiering muskusrattenbestrijding Gedeputeerde staten stellen provinciale staten voor om de financiering van de muskusrattenbestrijding te veranderen. In 2002 is de muskusrattenbestrijding al overgedragen aan de waterschappen in Drenthe. De huidige financiering en de wijze van bestrijding sluiten niet meer op elkaar aan. De werkzaamheden zijn inmiddels volledig geïntegreerd in de andere werkzaamheden van de waterschappen. De nieuwe financieringsconstructie wordt geregeld met een herziening van het delegatiebesluit uit 2002.


3. Half miljoen voor aanpak wijk Bargeres in Emmen Gedeputeerde staten van Drenthe stellen de staten voor om 500.000 euro bij te dragen aan het project van de gemeente Emmen voor de herstructurering van het centrum van de wijk Bargeres. Het project heeft tot doel het gebied op te knappen, de sociale onveiligheid terug te dringen, de verkeerssituatie te verbeteren en de leefbaarheid te vergroten. De subsidieverlening aan de gemeente Emmen is één van de middelen die de provincie inzet om de ontwikkeling van Drentse steden te stimuleren.


4. Dag van de architectuur
GS hebben alsnog besloten een subsidie van 16.000 euro te verlenen aan het Drents Architectuur Centrum voor de Dag van de Architectuur op 23 juli 2007. Het bedrag was reeds gereserveerd; gedeputeerde staten konden echter pas een besluit nemen na indiening van de aanvraag.


5. Drie projecten in kader van Meerjarenprogramma landelijk gebied Het college heeft in het kader van het provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied drie projectsubsidies toegekend.


1. Demodagen biologische landbouw
Het project Demodagen biologische landbouw beoogt de afhankelijkheid van de veehouderijen van de import van veevoer te verkleinen door mengteelt van zomertarwe en veldboom te stimuleren. Het gaat daarbij niet alleen om biologische veehouderijen, maar ook om de gangbare bedrijven. De Stichting ter Bevordering van Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling ontvangt hiervoor 10.095 euro subsidie.


2. Schaapskudde Dwingelderveld
De Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten ontvangt 16.000 euro voor de instandhouding van de schaapskudde Dwingelderveld. Het project is onderdeel van een begrazingsplan Dwingelderveld dat als basis dient voor een meerjaren heidebeheerplan.


3. Brug Zwartemeer
Het college van de gemeente Emmen heeft een aanvraag gedaan in het kader van het meerjarenprogramma voor de aanleg van een fietsers- en voetgangersbrug over de Verlengde Hoogeveensevaart in Zwartemeer. De brug ontsluit het Rundegebied voor inwoners van Zwartemeer.

Eerder genomen besluiten:

Drents moet beter zichtbaar en hoorbaar worden
Het college wil de Drentse streektaal meer zichtbaar maken, professionaliseren én de uitstraling van de taal vergroten. Om dit te bereiken stellen GS aan de staten voor om voor de periode 2008 2012 jaarlijks een bedrag van 333.000 euro uit te trekken. Als het Huus van de Taol in 2008 de deuren opent is er eenmalig een extra bedrag van 139.000 euro beschikbaar. Het provinciaal bestuur is van mening dat de Drentse streektaal een belangrijke rol speelt in de Drentse identiteit. De Drentse taal kan ook een rol gaan spelen in het vergroten van de taalvaardigheid via de scholen.

Natuur en recreatie passen goed bij elkaar
Drenthe gaat de toeristische sector nadrukkelijk integreren in het beleid voor het landelijk gebied. Dat blijkt uit een brief aan de staten. Natuur- en landschapspartijen én vertegenwoordigers van de recreatiesector hebben aangegeven samen te willen werken aan knelpunten in het landelijk gebied. Het college wil deze nieuwe samenwerking verder stimuleren en ondersteunen door een samenhangend pakket aan maatregelen. Het college wil daarbij zoeken naar een brede, integrale subsidieregeling.

Convenant Antidisciminatievoorziening
GS heeft gedeputeerde Anneke Haarsma gemandateerd om namens de provincie Drenthe het convenant Antidiscriminatievoorziening samen met de 12 Drentse gemeenten te ondertekenen. Dit convenant is bedoeld om afspraken te maken tussen provincie en gemeenten om te komen tot één Drenthedekkend netwerk antidiscriminatievoorziening en hiertoe de ontvangen Rijksgelden in te zetten. Ondertekening van het convenant heeft op 31 oktober jongstleden plaatsgevonden

Gedeeltelijke goedkeuring bestemmingsplan Recreatiegebied Gieterweg I GS hebben het bestemmingsplan Partiële herziening Recreatiegebied Gieterweg I van de gemeente Aa en Hunze gedeeltelijk goedgekeurd. De herziening betreft het opnemen van een bepaling die de mogelijkheden tot permanente bewoning op het bungalowpark Ravijnzicht verbiedt. Dit is passend binnen het provinciaal beleid. Echter dit is op een onjuiste wijze in de overgangsbepalingen opgenomen

Goedkeuring bestemmingsplan Meppel Zuidelijke ontsluitingsweg Gedeputeerde staten hebben het bestemmingsplan Meppel Zuidelijke ontsluitingsweg goedgekeurd. Het plan biedt de mogelijkheid een ontsluitingsweg aan de Zuidkant van Meppel te realiseren. Deze weg dient met name ter ontsluiting van de in aanbouw zijnde Berggierslanden.