Gemeente Ede

Nummer 223 / Ede, 6 november 2007

Wethouder Van de Pol ondertekent convenant met deelnemers Signaleringssysteem voor risicojongeren

Samen met een tiental partners op het gebied van jeugdbeleid tekent het Edese college van burgemeester en wethouders dinsdag 6 november 2007 het convenant VIE. VIE brengt informatie over risicojongeren bij elkaar.

VIE staat voor Verwijsindex Ede. Het is een registratiesysteem waarop organisaties in de ketens van jeugd, onderwijs en zorg kunnen worden aangesloten om jongeren te signaleren waarover zorgen bestaan. In dit digitale meldpunt wordt bijgehouden wie welke hulp biedt aan welke jongere. Het helpt hulpverleners om elkaar sneller te vinden en helpt te voorkomen dat dubbel of langs elkaar heen gewerkt wordt.

Landelijke Verwijsindex
VIE is geen doel op zich. Het wordt ingezet als middel om de samenwerking tussen organisaties te ondersteunen. De gemeente Ede maakt met alle organisaties die met kinderen (0 tot 23 jaar) van doen hebben, afspraken over samenwerking en procedures. Vanaf ± 2009 zullen alle gemeenten in Nederland verplicht worden soortgelijke afspraken met hun ketenpartners te maken in het kader van een sluitende aanpak risicojeugd. Het ministerie van VWS zal tegen die tijd de Landelijke Verwijsindex Risicojeugd in gebruik nemen. Het lokale systeem in Ede krijgt een directe koppeling met het landelijke systeem. Ede neemt ook deel aan de proeftuin van de Landelijke Verwijsindex Risicojeugd.

Deelnemers
Meerdere organisaties zijn betrokken bij de VIE. Het gaat onder andere om: Bureau Jeugdzorg Gelderland, Voortgezet Onderwijs, Hulpverlening Gelderland-Midden, Kruiswerk West-Veluwe, Maatschappelijk Dienstverlening Ede, politie, RIBW, Welstede Welzijnsgroep, ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling leerplicht van de gemeente. In de toekomst zullen mogelijk andere organisaties aansluiten.

Kennisdeling
Ede is één van de eerste gemeenten die gebruik gaat maken van een lokaal risicosignaleringssysteem. Rotterdam, Leeuwarden en Almere zijn Ede voorgegaan. Hun kennis en ervaring is gebruikt bij het opzetten van de Verwijsindex Ede. De landelijke organisatie die kennisdeling op dit gebied mogelijk maakt, is MULTIsignaal. MULTIsignaal zal ook zorgen voor het technische beheer en de beveiliging.
---