Gemeente Ede

nummer 225 / Ede, 6 november 2007

Gemeente Ede krijgt schenking van Harmsen-van der Vliet-Ameshoff fonds

Kleurrijke beelden op Raadhuisplein

Op het Raadhuisplein in Ede komen volgend jaar twee kleurrijke beelden van de bekende Spaanse kunstenaar Juan Ripollés. De beelden worden geschonken door de Stichting het Harmsen van der Vliet-Ameshoff fonds en stellen een rennende jongen (chico sol) en een zwaaiend meisje (chica saludando) voor.

Voorzitter P. Bolwerk van de stichting bood wethouder F. van Zuilen van kunstzaken dinsdag 6 november twee schaalmodellen van de beelden aan. Het college van burgemeester en wethouders had de schenking van de stichting al eerder aanvaard en stemde dinsdag in met het definitieve ontwerp .Vorige week ging de Commissie voor de Beeldende Kunst Ede ook akkoord met de kleurrijke geabstraheerde beelden.

De schaalmodellen worden nu teruggestuurd naar de werkplaats van de kunstenaar in het dorpje Mas des Flors nabij Valencia. Ripollés (1932) gaat daar aan de slag om de beelden op ware grootte te maken. De beelden worden in brons gegoten en vervolgens bespoten in diverse kleuren.

De rennende jongen en het zwaaiende meisje worden ruim drie meter hoog en komen met de voeten in het gras te staan op het Raadhuisplein, langs de Raadhuisstraat. Binnenkort wordt begonnen met de herinrichting van het plein dat een groene uitstraling krijgt en verboden wordt voor autos. Er komt alleen een route voor trouwautos vanaf de Raadhuisstraat naar de trouwzaal. De beelden, die een jeugdige uitstraling hebben, staan op een prominente plek langs de trouwroute.
In het beeldplan Ede Centrum is de plaatsing van kunst op het Raadhuisplein opgenomen. Eerder werd op de Markt ook een groot kleurrijk beeld van de bekende kunstenaar Auke de Vries geplaatst.

Schenking
De twee beelden kosten ongeveer 130.000, inclusief transport vanuit Spanje en zijn een schenking aan de gemeente Ede. De heer Jacob Harmsen van der Vliet overleed in 1990 en zijn vrouw A.C.A. Ameshoff in 1993. In haar testament liet zij haar vermogen na aan de gelijknamige stichting die tot doel heeft om de belangen van de inwoners van de gemeente Ede te bevorderen door het subsidiëren van maatschappelijke projecten en activiteiten.
De heer en mevrouw Harmsen van der Vliet-Ameshoff waren altijd erg gelukkig in Ede. De familie wil via het nalaten van hun vermogen de Edese bevolking blij en gelukkig maken.

---