Gemeente Ede

nummer 224 / Ede, 6 november 2007

Ede krijgt een jongerenraad

Volgend jaar is er een jongerenraad in de gemeente Ede actief die bestaat uit ongeveer 15 tot 20 jongeren in de leeftijd tot 24 jaar. De jongerenraad kan het college en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd adviseren over activiteiten die de Edese jeugd aangaan. In de praktijk zal de jongerenraad een platformfunctie ontwikkelen, waarbij zij de spreekbuis voor jongeren van Ede wordt.

De gemeenteraad heeft met een motie gevraagd om te starten met een Jongerenraad. Het college van burgemeester en wethouders roept nu de gemeenteraad op om een installatie- en voorbereidingscommissie te vormen. De commissie kan direct na een akkoord op de Programmabegroting 2008-2011 (raadsvergadering van 8 en 13 november) aan de slag gaan met het vormen van een jongerenraad.

Jongerenraad zet jongeren op de agenda
De adviesfunctie houdt een aantal beleidsmatige activiteiten in. Een jongerenraad kan gevraagd en ongevraagd adviseren op (beleids)onderdelen van het jeugdbeleid in brede zin (onder andere onderwijs, huisvesting, welzijn, cultuur, recreatie, inrichting openbare ruimte, werkgelegenheid). Dit betekent dat de jongerenraad zelf haar agenda bepaalt en aan het college en/of de gemeenteraad ideeën, initiatieven of voorstellen kan sturen en overleg kan voeren. De jongerenraad kan ook reageren op gemeentelijke of andere beleidsvoorstellen.

Contact met jongeren
De platformfunctie houdt onder andere een aantal maatschappelijke activiteiten in, zoals het informeren en activeren van jeugd uit Ede over zaken die hen aangaan. Maar ook het ondersteunen van jongeren (of jongereninitiatieven) bij de uitvoering van plannen of ideeën waar de jongerenraad achterstaat. Voorbeelden daarvan zijn: presentaties op scholen, Lagerhuisdebatten, en een simulatie van een raadsdebat.
---