PERSBERICHT
Gasunie en Gazprom eens over voorwaarden Nord Stream
Deelname Nederlands bedrijf benadrukt Europees status van de natuurlijke Baltische gaspijpleiding
Moskou, 6 November 2007. De N.V. Nederlandse Gasunie is vandaag met het Russische Gazprom de belangrijkste voorwaarden overeengekomen voor deelname aan Nord Stream. In de nabije toekomst zal Gasunie naast het Russische Gazprom en het Duitse E.ON Ruhrgas en BASF/Wintershall deelnemer worden van dit pijpleidingproject. Nord Stream is opgericht om een nieuwe gaspijpleiding te bedenken, te bouwen en uit te voeren van Vyborg (Rusland) naar Greifswald (Duitsland). Gasunie krijgt een aandeel van 9 procent in de joint venture. Gazprom houdt 51 procent van de aandelen en de Duitse bedrijven E.ON Ruhrgas en BASF/Wintershall iedere 20 procent. E.ON Ruhrgas en BASF/Wintershall hebben elk 4,5 procent van hun aandeel aan Gasunie overgedragen.
Matthias Warnig, Managing Director van Nord Stream: "Nord Stream AG is blij met de overeenkomst tussen Gazprom en Gasunie en kijkt uit naar samenwerking met zijn nieuwe Nederlandse aandeelhouder. Als bedrijf dat gespecialiseerd is in gasinfrastructuur, zal Gasunie een belangrijke bijdrage leveren aan ons doel, om Europa ook in de toekomst van energie te kunnen voorzien." Marcel P. Kramer, Voorzitter van de Raad van Bestuur en directeur van N.V. Gasunie: "Als vierde partner onderstreept Gasunie's deelname het brede Europese karakter van dit belangrijke infrastructuurproject."
In 2000 heeft de Europese Commissie Nord Stream tot voornaamste energieproject verklaard in haar handleiding voor Trans European Energy Networks (TEN-E). De import van gas in de Europese Unie zal de komende tien jaar met ongeveer 200 miljard kubieke meter groeien, naar bijna 550 in 2015, een stijging van meer dan 50 procent vergeleken met de huidige import. Door 's werelds grootste gasreserves met het Europese gasnetwerk te verbinden, zal Nord Stream ongeveer een kwart van de benodigde hoeveelheid geïmporteerd gas realiseren.
Het natuurlijke gas dat door Nord Stream wordt aangeleverd zal vanuit het eindpunt in Duitsland worden doorgegeven aan Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Nederland, België, Frankrijk, Italië en andere landen.
Gazprom, heeft de mogelijkheid om van Gasunie een aandeel van 9 procent over te nemen in de Balgzand-Bacton-Pipeline (BBL). Dit is de verbinding van het Gasunie netwerk met het Verenigd Koninkrijk. Het gas uit Rusland kan op deze manier door dezelfde pijpleiding naar het Verenigd Koninkrijk worden getransporteerd.
Gasunie zal ook bijdragen aan de technologische expertise van Nord Stream. Het bedrijf heeft meer dan 40 jaar kennis in de constructie en uitvoering van pijpleidingen. Zoals de onlangs opgeleverde BBL pijpleiding waarvan 230 kilometer in de Noordzee ligt. Al deze projecten voldoen aan de hoogste milieu- en veiligheidsvoorschriften.