Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 6 november 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2007/8817 07-VW-B-097 Onderwerp
Fietsverlichting

Geachte voorzitter,

De afgelopen periode is de fietsverlichting volop in de publiciteit gekomen. Dat is mede veroorzaakt door de toegenomen mogelijkheden van andere vormen van verlichting dan de vaste verlichting op de fiets zoals we die van vroeger kennen. Graag informeer ik u over de lijn zoals ik die samen met mijn ambtgenoot van Justitie voor ogen heb.

Voor mij is de zichtbaarheid van de fietser van het allergrootste belang. Dat vind ik belangrijker dan de manier waarop die zichtbaarheid wordt bereikt. Op dit moment staat de wet alleen verlichting op de fiets toe. Allerlei innovaties zoals losse lampjes en knipperende LED-verlichting zijn daarmee formeel niet toegestaan. Ik wil meer op dit soort ontwikkelingen kunnen inspelen juist vanuit de genoemde gedachte dat de zichtbaarheid centraal moet staan en niet de verplichte fysieke bevestiging van de verlichting op de fiets.

In de komende periode wil ik daarom samen met mijn ambtgenoot van Justitie onderzoeken welke vragen hier spelen, zoals bijvoorbeeld het al dan niet toestaan van knipperende verlichting, wat de te verwachten verkeersveiligheideffecten zijn van een dergelijke verruiming van de regelgeving en hoe dit het beste geregeld kan worden. Ik denk u over circa 4 maanden de resultaten van dit onderzoek te kunnen doen toekomen. Aanpassing van de regelgeving zal vervolgens 6-9 maanden vergen. Langs deze weg wil ik inspelen op nieuwe ontwikkelingen rond dit vraagstuk. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2007/8817

In de tussentijd zal de wet worden gehandhaafd, waarbij wij ons kunnen voorstellen dat de politie hogere prioriteit geeft aan vervolging van fietsers zonder lichten dan fietsers met alternatieve verlichting.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---