Provincie Limburg

Persberichten

Gedeputeerde Staten zien de Europese Hoogwaterrichtlijn als een kans In het voorjaar van 2007 is door het Europese Parlement en de Europese Raad de Richtlijn over Beoordeling en Beheer van Overstromingsrisico's (kortweg Europese Hoogwaterrichtlijn) aangenomen. Deze zal dit najaar in werking treden. Via het Europees Interreg-project FLAPP (Flood Awareness & Prevention Policy in border areas) heeft de Provincie de ontwikkeling van deze richtlijn nauw gevolgd en voorstellen voor amendementen aan het Europees parlement gestuurd. De Hoogwaterrichtlijn is onder invloed van deze lobby aangepast.

Volgens de Hoogwaterrichtlijn moet de aanpak van hoogwaterproblemen voor elke Europese rivier worden beschreven in een stroomgebiedsplan voor hoogwaterbestrijding (gereed 2015). Om te voldoen aan de richtlijn is zeker geen nieuwe grootschalige hoogwateraanpak nodig, maar moeten de bestaande wijze van hoogwaterbescherming en de bestaande plannen voor hoogwatermaatregelen in hun samenhang beschreven worden. Daar waar de lidstaten zelf vinden dat ze nog tekort schieten moeten aanvullende maatregelen getroffen worden.

Gedeputeerde Staten zien in de richtlijn een kans om de samenhang in de uitvoering van de hoogwaterbestrijding te versterken. Zij hebben daarom benadrukt dat bij de implementatie van de richtlijn een samenhangende stroomgebiedsaanpak gehanteerd moet worden, zodat maatregelen in alle delen van het stroomgebied kunnen bijdragen aan het verminderen van het hoogwaterprobleem. Binnen Limburg betekent dit dat niet alleen langs de Maas maar ook langs de zijrivieren, in kleine waterlopen en in het landgebruik kansen worden benut om hoogwaterproblemen te verminderen. De stroomgebiedsbenadering houdt ook in dat bij het bestrijden van hoogwater aangesloten wordt bij het natuurlijk functioneren van het stroomgebied.

Gedeputeerde Staten willen daarbij internationaal overleg voeren om bovenstroomse maatregelen met een positief effect in Limburg te bevorderen.

6-11-2007 13:28