Jeugd & Gezin: Rouvoet blijft inzetten op landelijk werkend EKD

6 november 2007, nummer 49

Rouvoet blijft inzetten op landelijk werkend EKD

Er komt een Elektronisch Kinddossier, waarmee landelijke uitwisseling van gegevens mogelijk is. Dat schrijft minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin vandaag in een brief aan de Tweede Kamer in de reactie op de uitspraak van de rechter van 21 september jl. Die oordeelde dat de huidige aanbestedingsprocedure niet mag worden voorgezet.

Na de rechterlijke uitspraak is met de betrokken partijen VNG, ActiZ en GGD-Nederland verkend welke weg alsnog leidt tot de invoering van een EKD JGZ. Rouvoet kiest nu, na overleg met partijen, voor een gefaseerde invoering van een landelijk Elektronisch Kinddossier om het beoogde doel te bereiken; kinderen goed te kunnen volgen.

Hij zet daarom in op snelle digitalisering van de lokale systemen van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). JGZ-instellingen mogen zelf overgaan tot de aanschaf van bestaande ICT-pakketten voor het EKD. Zij krijgen de vrijheid om hun eigen keuzes te maken voor een leverancier en de inrichting van het systeem.

Wel zullen de systemen op termijn moeten voldoen aan landelijk standaarden, om uitwisseling van gegevens mogelijk te maken. Die zullen voor eind 2007 in overleg met partijen worden vastgesteld. In de eerste helft van 2008 wil Rouvoet besluiten hoe de landelijke koppeling van gegevens binnen de Jeugdgezondheidszorg vorm zal krijgen; hoe de landelijke 'kop' eruit zal zien.

Ook wil de minister voor Jeugd en Gezin in de eerste helft van 2008 een haalbaarheidsonderzoek laten verrichten naar de uitwisseling van informatie tussen de Jeugdgezondheidszorg en andere organisaties die zich met jeugd bezig houden, zoals de jeugdzorg, leerplichtambtenaar en de politie. Het gaat daarbij om het daadwerkelijk uitwisselen van informatie.

Intussen gaat de ontwikkeling van de Verwijsindex risicojongeren gewoon door. Op 17 oktober jl. is een proeftuin van start gegaan, die dit jaar nog wordt uitgebreid naar dertig gemeenten. De Verwijsindex zal medio 2009 landelijk worden ingevoerd. Zij gaat ervoor zorgen dat hulpverleners een signaal krijgen als een kind bij twee of meer organisaties bekend is.


-0-0-0-

Noot voor redacties (