Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Zevende voortgangsrapportage externe veiligheid verschenen

06-11-2007

Het afgelopen jaar zijn belangrijke resultaten geboekt op het gebied van externe veiligheid, maar er is nog veel werk te doen tot 2010. Dat staat in de zevende voortgangsrapportage externe veiligheid, die minister Cramer maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met de jaarlijkse voortgangsrapportages informeert de minister het parlement over de inspanningen en vorderingen van het kabinet op het gebied van externe veiligheid rondom inrichtingen, transport en luchtvaart.

Voor buisleidingen, voor het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en de binnenwateren en voor het project Bescherming vitale infrastructuur (VITAAL) is de beleidsformulering een heel eind op streek en krijgt het nieuwe instrumentarium vorm. De meeste aandacht gaat uit naar het versterken van de uitvoering en het daarmee realiseren van voldoende professionaliteit en kwaliteit bij de uitvoering, het toezicht en de handhaving op het gebied van gevaarlijke stoffen en risicobeleid bij provincies en gemeenten. Het op peil brengen c.q. houden van de kwaliteit van de uitvoering van het externeveiligheidsbeleid en de uitvoering van programmafinanciering vormen daarvoor belangrijke hulpmiddelen.

Ook zegt de minister van Ruimte en Milieu in haar brief toe de Kamer op de hoogte te houden over het lerend vermogen op het gebied van het externeveiligheidsbeleid en de op dit punt verkregen nieuwe inzichten. Zij gaat in op de (bijna) ongevallen die hebben plaatsgevonden in landen die qua veiligheidsproblematiek met Nederland te vergelijken zijn. Bijvoorbeeld de explosie in een raffinaderij in Texas City in 2005 en de krachtige explosie op het Buncefield olie-opslagdepot vlakbij London. Beide ongevallen illustreren de noodzaak om in nauwe samenwerking met medeoverheden, industrie en kenniscentra permanent te leren van incidenten, met als doel daadwerkelijke rampen zo veel mogelijk te voorkomen.

Download


Zie het origineel


* Voortgangsrapportage (Word)

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Externe veiligheid