Gemeente Hengelo

Aboutaleb positief verrast over Hengelo's startersbeleid

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toonde zich maandagmiddag na afloop van zijn werkbezoek zeer positief over de uitvoering van het startersbeleid van Hengelo. Hij was de hele maandagmiddag de gast van het college in de persoon van Bert Otten, wethouder van onder meer startersbeleid en ROZ Twente, de Regionale Organisatie Zelfstandigen die voor de Twentse gemeenten starters begeleidt en adviseert. De staatssecretaris had intensieve gesprekken met zes inwoners van Hengelo die pas gestart zijn of nog bezig zijn met de start van hun bedrijf.

Meer dan 200 bedrijven van start

Sjon Reimink, manager van ROZ Twente gaf een overzicht van aanpak en resultaten van het werk van deze ondernemersadviesorganisatie. In ruim
1,5 jaar zijn meer dan 200 bedrijven via ROZ van start gegaan. In Hengelo is het aantal starters relatief hoger dan elders. Hij brak een lans voor het gelijktrekken van de regelingen voor mensen met en zonder uitkering en een snel toegankelijke vorm van microfinanciering voor alle starters. Aboutaleb reageerde meteen positief. Het ministerie is bezig om de regelingen rond het starten van een bedrijf en kredietverlening te stroomlijnen. De ideeën van ROZ Twente passen daar naadloos in.

Vervolgens bezocht de staatssecretaris de modelbouwwinkel van Chris Heller aan het Olympiaplein die gesteund is door ROZ Twente.

Bert Otten en Ahmed Aboutaleb bij Heller Modelbouw (foto: Ward Oranje)

Later stond een bezoek aan herstructureringswijk Veldwijk Zuid op het schema. In het Informatiecentrum van de betrokken woningstichting praatte de staatssecretaris met drie starters in de persoonlijke dienstverlening: een klusbedrijf dat klussen voor de woningcorporatie doet, een ex-onderwijsassistent die mensen met een zorgvraag vanuit hun persoonsgebonden budget ondersteunt en verzorgt en een ex-defensiemedewerker die zijn kennis van ict en audio inzet om met name oudere mensen te helpen bij het inregelen en repareren van hun apparatuur aan huis. Deze starters worden ondersteund door de franchiseorganisatie Oostwerk.

Het werkbezoek werd afgesloten met het startersverhaal en tapas van Typiztapaz, een bedrijf dat onlangs de microkredietprijs van de Stichting Stimulans won en sinds oktober haar deuren geopend heeft aan de Dennenbosweg.