Universiteit Maastricht

6 november 2007
Onderzoek naar risicogedrag in gezondheidszorg bekroond Prof. dr. Peter Wakker wint `career achievement award'

Prof. dr. Peter Wakker, hoogleraar op het gebied van beslissingen nemen onder onzekere omstandigheden aan de Universiteit Maastricht, kreeg onlangs in het Amerikaanse Pittsburgh de `career achievement award' van de Society for Medical Decision Making (SMDM). De prijs werd hem toegekend vanwege zijn decennialange onderzoek naar risicogedrag en dan met name de toepassing hiervan in de gezondheidszorg. Zijn internationaal gerenommeerde onderzoek wordt door besluitnemers in de politiek en de gezondheidszorg gebruikt om afwegingen te maken over bijvoorbeeld behandelingen van kankerpatiënten.

Peter Wakker houdt zich bezig met een combinatie van wiskunde en psychologie. De rode draad in zijn onderzoek is risicogedrag. `Goed beschouwd bestaat het hele leven uit nadenken over risico's. Als je een fiets hebt gekocht, dan rijst de vraag of je hem moet verzekeren of niet. Als je ziek bent, kun je geconfronteerd worden met medische risico's: laat ik me wel of niet opereren? Vooral bij medische risico's speelt kwaliteit van leven een belangrijke rol. Wat als je moet kiezen tussen een risicovolle operatie of een leven lang blind zijn? Hoeveel heb je ervoor over om niet je leven lang blind te blijven? Dat zijn moeilijke keuzes voor mensen en ook het onderzoek ernaar is moeilijk.'
Toch is dat juist zijn onderzoeksveld: het meten van de subjectieve beleving van de kwaliteit van leven door de patiënt. Zo worden kankerpatiënten soms bijvoorbeeld bestraald om pijn te bestrijden. De politiek en de gezondheidszorg hebben behoefte aan metingen hoe effectief die behandeling is voor het bestrijden van pijn. Hoewel pijn een subjectief gegeven is, kunnen Wakker en collega's samen met psychologen wiskundige modellen opstellen die het effect meetbaar maken.

Het uiteindelijke doel is dat mensen beter geadviseerd en ondersteund kunnen worden bij het maken van medische keuzes. Tegenwoordig wordt er bij veel medische onderzoeken en behandelingen al grondig onderzoek verricht naar kwaliteit van leven. Peter Wakker: `Sterker nog, bij behandelingsmethoden is momenteel zelfs al een meting van de kwaliteit van leven verplicht. Er wordt dan bekeken of de methode beter is, wat de kosten zijn, maar ook of de levenskwaliteit van patiënten er uiteindelijk door verbetert.'

Peter Wakker is als hoogleraar vier dagen per week verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en één dag per week aan de Universiteit Maastricht.
De SMDM streeft ernaar het besluitvormingsproces in de gezondheidszorg te verbeteren, met behulp van systematische benaderingen zoals die van Peter Wakker.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Peter Wakker, tel. 010 408 1265, e-mail wakker@FEW.EUR.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.