Gemeente Enschede

Iep Haaksbergerstraat wordt toch gekapt

De gemeente Enschede gaat deze week een grote iep kappen aan de Haaksbergerstraat, ter hoogte van de Broekheurnerweg. Dit is noodzakelijk omdat de boom onherstelbaar is beschadigd bij de werkzaamheden in de straat. De gemeente betreurt dit ten zeerste, omdat de boom, op aandringen van de omwonenden, juist zou blijven staan.

In de eerste plannen was het de bedoeling dat de boom zou verdwijnen. Hierbij speelde de verwachting mee dat de boom over niet al te lange tijd zou doodgaan. Bewoners van de straat maakten zich er dit voorjaar sterk voor, dat de boom behouden zou worden. Hun wens werd gehonoreerd; de boom zou blijven staan.

Vorige week zijn echter, bij graafwerkzaamheden, de wortels van de boom onherstelbaar beschadigd. Onderzoek wijst uit dat het te gevaarlijk is om de boom te laten staan. De boom zal daarom deze week gekapt worden.
De gemeente vindt het uiterst vervelend dat zij haar toezegging niet kan nakomen. Ze is al in overleg met de omwonenden om mogelijkheden te zoeken om het groen in de straat, voor zover mogelijk, te compenseren.

Er wordt gekeken of er sprake is geweest van verwijtbaar handelen van enige partij en of eventueel schade kan worden verhaald.

6 november 2007