BedrijfsautoRAI

Vijf maal Iveco Stralis Aardgas voor Rolande Materieel

(11/6/2007)
Rolande Materieel uit Kaatsheuvel heeft op de The European Transport Show 2007 (BedrijfswagenRAI) een order geplaatst van 5 IVECO Stralis trekkers op aardgas. Deze trekkers worden uitgerust met een dagcabine, een 270pk cursor 8 CNG motor en zijn voorzien van een 12-gangs geautomatiseerde EuroTronic versnellingsbak.
Een aardgas/ CNG motor onderscheidt zich ten opzichte van een motor op diesel door de zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen. De emissies van de huidige CNG motoren zijn beduidend lager dan de strengste norm van dit moment EEV (Environmentally Enhanced Vehilcle). De NOx uitstoot is zelfs maar ¼ van de EEV standaard.

Rolande Materieel is een reeds jarenlang leverancier van tankopleggers. Sinds enige tijd levert Rolande ook LNG (Liquified Natural Gas): dit is vloeibaar aardgas wat in vacuum geïsoleerde tanks wordt bewaard. 1 liter LNG geeft ongeveer dezelfde aktieradius als een halve liter dieselolie. Op deze trekkers kan een 800 Liter LNG tank worden gemonteerd waarmee het probleem van de huidige CNG voertuigen, namelijk een zeer beperkte aktieradius in combinatie met een even beperkt aantal pompstations, voor een belangrijk deel wordt weggenomen. Bovendien gaat LNG naar verwachting ongeveer ⬠0,40 per liter kosten en is daarmee economisch zeer interessant.

Iveco is wereldleider in productie Aardgas/ CNG voertuigen. Tot 2007 heeft Iveco al reeds 2560 Dailyâs, 1070 zware trucks en 3900 bussen op aardgas/ CNG geproduceerd en afgeleverd die zijn uitgerust met een aardgas CNG motor. Daarnaast zijn er nog 2260 stationaire motoren voor industriele toepassingen gemaakt. De keuze van Rolande viel op de Iveco Stralis gezien de jarenlange ervaring van Iveco met CNG trucks in combinatie met de geautomatiseerde 12 gangs Eurotronic bak.

De trekkers zullen worden door Rolande ingezet bij toonaangevende fleetowners om deze kennis te laten maken met aardgas en daarmee een markt in LNG te creeren. Dat het milieu hierbij gebaat is moge duidelijk zijn!