Gemeente Waterland


Gemeente Waterland aan de slag met resultaten onderzoek

Maandag 29 oktober 2007 heeft s avonds in het gemeentehuis van Waterland een bijeenkomst plaatsgevonden waarbij de uitkomsten van het onderzoek Analyse ter versterking van de bestuurskracht Gemeente Waterland zijn gepresenteerd. Bij deze bijeenkomst waren leden van de gemeenteraad, het college, het Managementteam en de OR aanwezig alsmede vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente. Al deze deelnemers zijn een belangrijke bron geweest bij de totstandkoming van het onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente.

Uit de resultaten van het onderzoek kan worden afgeleid dat het belangrijk is dat de gemeente in al zijn geledingen de kennis en kunde van bewoners en/of organisaties meer en beter inzet bij beleidsvorming. De avond stond dan ook in het teken van de buitenwereld binnen te halen. Het actief aangaan van een dialoog wordt daarvoor als een van de belangrijkste strategische middelen gezien.

Tijdens het eerste deel van de avond werden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd en werd de vertegenwoordigers van externe organisaties onder meer gevraagd prioriteit toe te kennen aan de conclusies. Hierna werden deze bevindingen plenair besproken. Het tweede gedeelte kreeg een praktische invulling. In verschillende groepen werd getraind in het aangaan van een dialoog. Over het vervolg van het traject worden binnenkort door een werkgroep nadere voorstellen gedaan.

Het onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Waterland is overigens tot stand gekomen omdat het gemeentebestuur van Waterland inzicht wil hebben in de slagvaardigheid en bestuurskracht van de organisatie in bestuurlijk en organisatorisch opzicht. De gemeente ziet zich namelijk de komende tijd voor de nodige uitdagingen gesteld in een complexe omgeving en dat maakt reflectie en zicht op betere samenwerkingsmogelijkheden gewenst. Directe aanleiding voor dit onderzoek was overigens een breed gedragen motie die in de vergadering van de gemeenteraad van 2 november 2006 is aangenomen. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau IME uit Arnhem.