werpen licht op nieuwe uitdagingen in de agri-food industrie Business cases werpen licht op nieuwe uitdagingen in de agri-food industrie 6 nov 2007

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P082

Herwaardering van de positie van de boer en versnelde invoering van nieuwe technologie (incl. biotechnologie) zijn cruciaal voor een succesvolle en concurrerende Europese voedselindustrie.

Het Europese Food & Agribusiness Seminar (EFAS) dat van 21 tot 24 oktober in Rome werd gehouden, benoemde als de meest belangrijkste issues voor een succesvolle toekomst van de Europese voedselindustrie: (1) de behoefte aan nieuwe en sterkere samenwerkingsverbanden in de voedselproductiekolom, (2) (bio)technologische innovatie voor een antwoord op de toenemende behoefte aan duurzaamheid en gezondheid, en (3) een her- en opwaardering van de positie van de boer als primaire producent van voedsel. Dit alles om de sterk toenemende wereldbevolking te kunnen (blijven) voeden met minder input aan land, water en bestrijdingsmiddelen.

Het seminar werd georganiseerd door Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum) in samenwerking met collegaâs van de Harvard Business School en kende 75 deelnemers uit de top van het agri-food bedrijfsleven, afkomstig uit vijftien landen van binnen en buiten Europa. Het seminar is uniek qua opbouw en bestaat uit een presentatie en discussie van tien praktijkcases in aanwezigheid van de betreffende ceo of senior executive. Deze keer betroffen de praktijkcases Danoneâs inzet op voedingsproducten met gezondheidsclaims, Dupontâs verbeteringen in de productie van bio-brandstoffen, Ethiopiëâs beleid om buitenlandse investeringen in de bloemen- en voedingssector aan te trekken, het FDAâs voedselveiligheidsbeleid in de VS, FloraHollandâs recente samengaan met de bloemenveiling Aalsmeer, Nestléâs wereldwijde water management, Nutrecoâs herpositionering als wereldwijde speler in de diervoederindustrie, Perstropâs uitbreiding van de productie van bio-brandstoffen naar de productie van groene chemie in Zweden, Smithfieldâs expansiedrift in de Europese vleesindustrie en Sodexhoâs uitbreiding van catering naar geïntegreerd facility management.

Duurzaamheid, bio-energie en voeding en gezondheid staan bovenaan de lijst van strategische issues van de ceoâs in het agri-food bedrijfsleven. Daarbij speelt de toenemende concurrentie tussen voedsel, diervoer, bio-brandstof en de fijn-chemie om de (beperkt) beschikbare productiefactoren als land, arbeid en water een steeds belangrijkere rol. In de ogen van de aanwezigen betekent dit in de eerste plaats een her- en opwaardering van de positie van de boer als primaire producent van voedsel en als organisator van een optimale inzet van de beperkt beschikbare productiefactoren. Om aan de behoeftes van de sterk toenemende wereldbevolking te kunnen blijven voldoen, zullen verder versneld nieuwe technologieën moeten worden ingevoerd, waaronder biotechnologie. In de ogen van de aanwezigen loopt Europa wat dat betreft sterk achter op de rest van de wereld, hetgeen vanwege de toenemende concurrentie op de wereldmarkt haar positie als producent van hoogkwalitatief, duurzaam en gezond voedsel ondermijnt.

Het EFAS seminar vindt elke twee jaar plaats en brengt de top van het agri-food bedrijfsleven uit Europa en daarbuiten bijeen om met elkaar de belangrijkste strategische uitdagingen te bespreken aan de hand van concrete praktijkcases.