werpen licht op nieuwe uitdagingen in de agri-food industrie
Business cases werpen licht op
nieuwe uitdagingen in de agri-food industrie
6 nov 2007
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P082
Herwaardering van de positie van de boer en versnelde invoering van
nieuwe technologie (incl. biotechnologie) zijn cruciaal voor een
succesvolle en concurrerende Europese voedselindustrie.
Het Europese Food & Agribusiness Seminar (EFAS) dat van 21 tot 24
oktober in Rome werd gehouden, benoemde als de meest belangrijkste
issues voor een succesvolle toekomst van de Europese voedselindustrie:
(1) de behoefte aan nieuwe en sterkere samenwerkingsverbanden in de
voedselproductiekolom, (2) (bio)technologische innovatie voor een
antwoord op de toenemende behoefte aan duurzaamheid en gezondheid, en
(3) een her- en opwaardering van de positie van de boer als primaire
producent van voedsel. Dit alles om de sterk toenemende
wereldbevolking te kunnen (blijven) voeden met minder input aan land,
water en bestrijdingsmiddelen.
Het seminar werd georganiseerd door Wageningen UR (Universiteit en
Researchcentrum) in samenwerking met collegaâs van de Harvard Business
School en kende 75 deelnemers uit de top van het agri-food
bedrijfsleven, afkomstig uit vijftien landen van binnen en buiten
Europa. Het seminar is uniek qua opbouw en bestaat uit een presentatie
en discussie van tien praktijkcases in aanwezigheid van de betreffende
ceo of senior executive. Deze keer betroffen de praktijkcases Danoneâs
inzet op voedingsproducten met gezondheidsclaims, Dupontâs
verbeteringen in de productie van bio-brandstoffen, Ethiopiëâs beleid
om buitenlandse investeringen in de bloemen- en voedingssector aan te
trekken, het FDAâs voedselveiligheidsbeleid in de VS, FloraHollandâs
recente samengaan met de bloemenveiling Aalsmeer, Nestléâs
wereldwijde water management, Nutrecoâs herpositionering als
wereldwijde speler in de diervoederindustrie, Perstropâs uitbreiding
van de productie van bio-brandstoffen naar de productie van groene
chemie in Zweden, Smithfieldâs expansiedrift in de Europese
vleesindustrie en Sodexhoâs uitbreiding van catering naar
geïntegreerd facility management.
Duurzaamheid, bio-energie en voeding en gezondheid staan bovenaan de
lijst van strategische issues van de ceoâs in het agri-food
bedrijfsleven. Daarbij speelt de toenemende concurrentie tussen
voedsel, diervoer, bio-brandstof en de fijn-chemie om de (beperkt)
beschikbare productiefactoren als land, arbeid en water een steeds
belangrijkere rol. In de ogen van de aanwezigen betekent dit in de
eerste plaats een her- en opwaardering van de positie van de boer als
primaire producent van voedsel en als organisator van een optimale
inzet van de beperkt beschikbare productiefactoren. Om aan de
behoeftes van de sterk toenemende wereldbevolking te kunnen blijven
voldoen, zullen verder versneld nieuwe technologieën moeten worden
ingevoerd, waaronder biotechnologie. In de ogen van de aanwezigen
loopt Europa wat dat betreft sterk achter op de rest van de wereld,
hetgeen vanwege de toenemende concurrentie op de wereldmarkt haar
positie als producent van hoogkwalitatief, duurzaam en gezond voedsel
ondermijnt.
Het EFAS seminar vindt elke twee jaar plaats en brengt de top van het
agri-food bedrijfsleven uit Europa en daarbuiten bijeen om met elkaar
de belangrijkste strategische uitdagingen te bespreken aan de hand van
concrete praktijkcases.