Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-Inspectie: gemeente Midden-Delfland heeft kwaliteitsslag gemaakt

06-11-2007

De uitvoering van de VROM-taken door de gemeente Midden-Delfland is op een goed niveau. Wat vooral bij deze kleine fusiegemeente opvalt is dat alle handhavingtaken verankerd zijn in een bestuurlijk vastgesteld beleidskader en programma. Ook de ambtelijke organisatie is daarop ingericht. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie eind 2006.

Op enkele aandachtspunten na voert de gemeente de taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu goed uit. Zo was gedurende het onderzoek de gemeentelijke bouwverordening nog niet geactualiseerd. De actualisatie heeft inmiddels plaatsgevonden. Het bouw- en woningtoezichtsprotocol behoeft enige verbetering. Op het gebied van ruimtelijke ordening moet het vrijstellingenbeleid worden vastgesteld.

Een deel van de milieutaken (vergunningverlening en toezicht) wordt om praktische redenen uitgevoerd door de gemeente Westland, maar de regie is in handen van de gemeente Midden-Delfland. Aandachtspunten voor de gemeente zijn de procedures voor de vergunningverlening en de totstandkoming van het milieujaarprogramma.
Sinds 2006 beschikt de gemeente over beleid en programmas voor haar handhavingtaken en pakt zij situaties waarin handhavend optreden nodig is effectief aan. Uit de reacties van burgers blijkt dat deze aanpak hen aanspreekt. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de gemeente Midden-Delfland een verbeterplan opgesteld. De Inspectie onderzoekt in 2008 in welke mate het verbeterplan is uitgevoerd.

Downloads


Zie het origineel


* Rapport van de VROM-Inspectie over de gemeente Midden-Delfland (pdf, 144 KB)