Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 6 november

Fryslân, 06-11-2007 o Politieberichten van maandag 5 november 07.00 uur t/m dinsdag 6 november 07.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt drie mensenhandelaren aan na aantreffen minderjarige prostituee
De politie heeft drie Bulgaarse mensenhandelaren aangehouden nadat op donderdagavond 1 november tijdens een controle op De Weaze een minderjarige prostituee werd aangetroffen. Het 16-jarige Bulgaarse meisje was door mensenhandelaren uit Bulgarije naar Nederland gebracht om hier gedwongen in de prostitutie te werken. Na onderzoek van haar identiteitspapieren bleken deze vervalst te zijn. Uit
rechercheonderzoek bleek dat twee Bulgaarse mannen van 30 en 36 jaar en een 28-jarige Bulgaarse vrouw het slachtoffer naar De Weaze in Leeuwarden hadden gebracht. De 30-jarige Bulgaar werd vrijdag 2 november net voor de grensovergang nabij Venlo door de Koninklijke Marechaussee aangehouden toen hij Nederland wilde verlaten. De twee andere verdachten werden maandag 5 november in Rotterdam aangehouden. De drie verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten en worden nog deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Mensenhandel Interventieteam van de politie Fryslân is ondertussen in gesprek met het 16-jarige slachtoffer. Uit de eerste gesprekken blijkt dat het meisje pas één dag werkzaam was in Leeuwarden, maar daarvoor drie á vier maanden in Duitsland als prostituee had gewerkt.

Sneek/Terwispel: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft zondagavond en maandagmiddag de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Stadsrondweg-zuid in Sneek werd zondagavond het rijbewijs van een 54-jarige automobilist uit Wijckel ingevorderd. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 102 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer is toegestaan. Maandagmiddag werd op de A7 nabij Terwispel een 50-jarige automobilist uit Hoogeveen gevolgd door een videosurveillanceauto. De man reed 121 kilometer per uur. Op dit traject is vanwege werkzaamheden 50 kilometer per uur toegestaan. Het rijbewijs van de automobilist werd ingevorderd en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Oosterzee: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagochtend een aanrijding op de Herenweg afgehandeld, waarbij een 21-jarige bromfietser uit Lemmer gewond raakte. Een 28-jarige automobilist uit Oosterzee verliet de oprit van zijn woning. Toen de bestuurder de weg op wilde rijden hoorde hij een harde klap. De bromfietser was tegen de achterzijde van de auto aangereden. Het slachtoffer werd met letsel aan de pols, het sleutelbeen en de ribben per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Oosterwolde: brand in bedrijf
De politie heeft maandagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in een bedrijf aan de Houtwal. Door vermoedelijk kortsluiting ontstond er brand in het ketelhuis. De brandweer was snel ter plaatse en bluste de brand. Door de brand is het productieproces stil komen te liggen. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Sneek: automobilist gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft maandagochtend op de Stadsrondweg-zuid een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 22-jarige automobilist uit Hommerts gewond raakte. Een 44-jarige automobiliste uit Sneek zag te laat dat de autos voor haar afremden. Ondanks krachtig remmen kon de vrouw een aanrijding niet meer voorkomen. Ze raakte de auto van de 22-jarige automobilist uit Hommerts. De bestuurder uit Hommerts raakte vervolgens met zijn voertuig de auto van een 32-jarige Sneker. De 22-jarige werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De twee andere bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Terherne: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt aan de Bourren een inbraak in een bedrijf waarin de nacht van zondag op maandag diverse ruimtes doorzocht zijn. Zo is een gokkast opengebroken en is er een tv weggehaald. Het is nog onduidelijk wat er precies weggenomen is. Men drong het pand binnen door een deur te forceren. Een 42-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
De politie heeft maandagmiddag in een winkel aan De Centrale twee winkeldieven aangehouden die een digitale camera weggenomen hadden zonder te betalen. Het duo, twee inwoners van Leeuwarden van 31 en 46 jaar, zijn aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Winkelpersoneel had gezien dat de verdachten een camera in een tas stopten en de winkel verlieten. Ze zijn door bewakingspersoneel staande gehouden en aan de politie overgedragen. Er is proces-verbaal opgemaakt en het duo is na verhoor weer vrijgelaten. Een 47-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Drachten: computer uit school gestolen
De politie onderzoekt aan de Splitting de diefstal van een computer met toetsenbord uit een school. De spullen zijn tussen vrijdagmiddag en maandagochtend weggenomen. Er zijn geen braaksporen aangetroffen. Een 48-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Gorredijk A7: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmiddag op de A7 een aanrijding afgehandeld tussen twee personenautos. Een 19-jarige automobilist uit Delfzijl reed tegen de achterzijde van zijn voorganger aan. Deze bestuurder, een 58-jarige inwoner van Haren, reed op dat moment op de linker rijstrook. Vanwege wegwerkzaamheden is op dat traject een tijdelijke snelheidslimiet van 90 km/uur van kracht. De bestuurder uit Haren is met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis van Drachten gebracht. Beide voertuigen liepen lichte schade op.

Garyp: rijden onder invloed van drugs
De politie heeft maandagmiddag op de Waldwei nabij Garyp een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De bestuurder viel op omdat hij slingerde en maar 60 kilometer per uur reed op de snelweg. Nabij Garyp kreeg de bestuurder een stopteken. Na controle ging de Leeuwarder vrijwillig mee naar het politiebureau voor een bloedproef omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van drugs verkeerde. Hier kreeg de man tevens een rijverbod van twaalf uren en een proces-verbaal. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Zwaagwesteinde: bromfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Verlengde Stationsstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietsster uit Twijzelerheide gewond raakte. Een 32-jarige automobilist uit Rinsumageest wilde wegrijden en zag daarbij de bromfietsster, die de auto net passeerde, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met nek- en rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden

Makkum: inbraak in schip
De politie onderzoekt een inbraak in een schip in de haven aan het Achterdijkje. Tussen maandag 22 oktober en maandagavond kwam men het schip binnen na het forceren van een deur. Uit het schip werden een laptop, een MP3-speler, een digitale fotocamera, een horloge en een filmcamera weggenomen. Een 58-jarige inwoner van Vlieland deed aangifte.

Wolvega: verlichtingscontrole
De politie heeft maandagavond op diverse locaties in Wolvega gecontroleerd op het voeren van de juiste verlichting. Tijdens deze controle werden vijf fietsers bekeurd omdat ze geen verlichting voerden. Tevens kreeg één automobilist een bekeuring voor het voeren van mistverlichting en één voor het niet dragen van de autogordel.

Lemmer: politie houdt drie verdachten aan voor bezit softdrugs De politie heeft maandagavond op een parkeerterrein aan de Transveer drie inwoners van Bant van 18, 19 en 19 jaar aangehouden op verdenking van het bezit en/of verhandelen van softdrugs. Agenten zagen op het parkeerterrein een auto staan met zwaar beslagen ruiten. Bij het openen van het portier roken de agenten een sterke weedlucht. De drie inzittenden werden gecontroleerd, waarbij een kleine hoeveelheid softdrugs werd aangetroffen. Het trio ging vrijwillig mee naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie het bureau verlaten. De softdrugs zijn in beslag genomen.

Dokkum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Iepenlaan. Men kwam maandagavond binnen na het forceren van een raam. De gehele woning werd doorzocht, waarbij een portemonnee met daarin geldbedrag werd weggenomen. De 78-jarige bewoonster deed aangifte. Agenten hielden maandagavond een buurtonderzoek, maar dat leverde niks op. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op een bouwterrein aan De Jokse een 51-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige zag omstreeks 01.00 uur een man met een kruiwagen op een bouwlocatie lopen. Omdat de getuige het niet vertrouwde waarschuwde hij via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en na zoekslag over het terrein zagen ze de Leeuwarder op de grond liggen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Grou: politie neemt auto in beslag
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de auto van een 43-jarige inwoner van Stiens in beslag genomen. Tijdens een controle op de Stationsweg bleek dat het voertuig niet was verzekerd en dat de APK was verlopen. Tevens was het rijbewijs van de bestuurder ongeldig verklaard. De agenten besloten om de auto van de man in beslag te nemen omdat hij de afgelopen periode hiervoor al drie keer eerder was bekeurd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Grou: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Raadhuisstraat. Men kwam in de nacht van maandag op dinsdag binnen na het forceren van een deur. Een getuige hoorde glasgerinkel en waarschuwde direct via
1-1-2 de politie. Ondanks de snelle komst van de politie werd de inbreker niet meer aangetroffen. Na onderzoek in de winkel bleek dat er één zonnebril was gestolen. De 52-jarige inwoner van Grou deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte.

Hidaard: brand in boerderij
De politie heeft dinsdagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in het woongedeelte van een boederij aan de Tjebbingadyk. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de keuken. De bewoonster ontdekte de brand en waarschuwde direct de hulpdiensten. De brandweer was snel ter plaatse en bluste het vuur.