Technische Universiteit Delft

Chinese kruiden en acupunctuur
door SG

Studium Generale lezing

06 november 2007 | 20:15 uur
plaats: Speakers Burgwal 45-49, Delft

door Dolf Chin See Chong

China rukt op. Nieuwe goederen maar ook eeuwenoude Chinese denkbeelden vinden hun weg over de wereld. Besloten in die op handen zijnde vermenging van culturen ligt ook het gedachtengoed waarop de traditionele Chinese gezondheidsleer is gebaseerd. Zal in het Westen iemand pas eerst naar de dokter gaan als de ziekte zich heeft geopenbaard, de Chinees zal trachten zijn lichaamsbalans zodanig in stand te houden dat ziekte niet optreedt. De Westerse geneeskunst is in sommige opzichten een symptoombestrijder terwijl de Oosterse gericht is op het in harmonie âEUR" Ying en Yang - brengen van lichaam en geest om zo ziekte te voorkomen.

Acupunctuur en Chinese kruiden herstellen de verstoorde energiestromen, de Chi, van het lichaam en zullen zo het lichaam stimuleren om zichzelf te genezen. Meer en meer Westerlingen bezoeken inmiddels Oosterse artsen, met name met die klachten waarvoor Westerse artsen vaak geen remedie weten. Nederlandse universitaire laboratoria doen onderzoek en behandelen patienten steeds vaker met combinaties van bijvoorbeeld acupunctuur en Westerse geneeskunde. Hieruit komen voor beide partijen interessante nieuwe inzichten voort over gezondheid en ziekte van de mens. Misschien wordt het tijd om het idee dat een lichaam een zak protoplasma met organen is overboord te gooien... Misschien werpen deze inzichten ook op allerlei andere terreinen van het menselijk domein een heel nieuw licht...

Dolf Chin See Chong is docent aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen waar hij klassieke acupunctuur en chinese voedingsleer doceert.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007