Technische Universiteit Delft

Lasnaden
door M&C

Promotie van dhr. N. Pörtzgen: "Imaging of Defects in Girth Welds using Inverse Wave Field Extrapolation of Ultrasonic Data"

06 november 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. N. Pörtzgen | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. A. Gisolf (TNW)
toeg.prom | | Dr.ir. D.J. Verschuur (UHD-TNW)

Imaging of Defects in Girth Welds using Inverse Wave Field Extrapolation of Ultrasonic Data
Tegenwoordig is niet-destructief onderzoek (NDO) gebaseerd op ultrasone metingen een veel gebruikte en geaccepteerde inspectie methode voor het onderzoek naar fouten in lasnaden. Echter, fout grootte bepaling en karakterisatie van fouten blijft gecompliceerd met de huidig inspectie filosofie. Daarnaast vereist het vaardigheid en ervaring van de inspecteur om de resultaten van metingen te interpreteren. Dit komt omdat de data vaak in 'ruwe vorm' wordt gepresenteerd. Een beter en betrouwbaarder inspectie resultaat zou bijdragen aan de veiligheid van de bouw van een pijpleiding. Bovendien zou het ook economische voordelen hebben, omdat fouten minder vaak ten onrechte worden afgekeurd en omdat een nauwkeurigere inspectie het gebruik van dunnere wanddiktes (en dus minder materiaal) mogelijk maakt.

Bij seismisch bodemonderzoek worden sinds geruime tijd representatieve afbeeldingen van de aardbodem gemaakt met akoestische data. Het doel van dit proefschrift is om de afbeeldingstechnieken ontwikkeld voor het seismisch bodemonderzoek, toe te passen op ultrasone data. De afbeeldingen van fouten in lasnaden, die met deze technieken worden verkregen, zijn eenduidig, nauwkeuriger en eenvoudig te interpreteren. Dit komt omdat de positie, oriëntatie en grootte van de fout in de afbeelding worden weergegeven, wat niet het geval is met de huidige inspectie filosofie.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007