Gemeente Bedum


Begroting 2008 kent klein overschot

24 oktober 2007
COLLEGE BEDUM PRESENTEERT BEGROTING MET BESCHEIDEN OVERSCHOT

Met een overschot van ruim 3.000 Euro presenteert het college van b. en w. van Bedum de begroting voor 2008. De begroting biedt enige ruimte voor nieuw beleid. De belastingen en heffingen worden in het voorstel van het college bescheiden verhoogd. De ozb stijgt in 2008 met de al voorziene 2,75 procent; de afvalstoffenheffing wordt met ruim vijf procent verhoogd naar 263,05 Euro. De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 6 en donderdag 8 november aanstaande over de begrotingsvoorstellen.

Het college constateert dat de financiële positie van de gemeente er met het aantreden van het nieuwe kabinet op vooruit is gegaan. De uitkering uit het gemeentefonds is met ruim 4 ton gestegen. Een belangrijk deel hiervan is echter geoormerkt. Het geld wordt ingezet voor vastgestelde beleidsonderdelen. Zo is de rijksuitkering voor huishoudelijke hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning met ruim 100.000 Euro toegenomen. De hogere rijksuitkering heeft ertoe geleid dat voorgenomen bezuinigingen achterwege kunnen blijven.

Voor de jaren 2009, 2010 en 2011 voorziet het college op basis van de nu bekende cijfers een tekort op de begroting. Zekerheid hierover bestaat nog niet: de ontwikkeling van de financiering van gemeenten door het rijk is tamelijk ongewis.

In 2008 wordt waarschijnlijk geïnvesteerd in de reconstructie van de Wilhelminalaan/Stationsweg in Bedum. Voor dit project zijn in 2002 met buurtbewoners al plannen ontwikkeld. Door gebrek aan geld voor de uitvoering zijn ze echter in de ijskast beland. Het college ziet mogelijkheden het project, dat aanvankelijk gefaseerd zou worden uitgevoerd, in één keer te realiseren. B. en w. willen in het verlengde hiervan ook de Molenweg in Bedum in 2010 aanpakken. Daarvoor was in eerste instantie een bedrag van 1,6 miljoen Euro geraamd. Het college denkt met de helft van dat bedrag te kunnen volstaan. Het vrijkomende geld ongeveer 60.000 Euro op jaarbasis wil het college storten in een herstructureringsfonds waaruit grotere projecten als het centrumplan voor Bedum mede kunnen worden gefinancierd.

Het college verwacht in 2008 een begin te kunnen maken met woningbouw in Ter Laan 4, de videotheeklocatie en de locatie van het voormalige trailerbouwbedrijf, beide aan Boterdiep Oz in Bedum.

In Zuidwolde is een onderzoek naar een mogelijk multifunctioneel centrum op de locatie van de Mauritshal afgerond. De komst van een dergelijk centrum heeft in het dorp te weinig draagvlak, zo heeft het onderzoek uitgewezen. Daarom stellen b. en w. voor de sporthal te renoveren. Hiervoor is 700.000 Euro beschikbaar.

In 2008 hopen b. en w. met een nieuwe Sportnota te komen. Daarin zal onder meer worden ingegaan op de capaciteitsproblemen bij de twee Bedumer voetbalverenigingen en die van de v.v. Noordwolde. De Bedumer clubs kampen met te weinig kleed en douchegelegenheid; de v.v. Noordwolde wil de trainingscapaciteit graag uitbreiden. Om de nood voor de v.v. Bedum en CVVB enigszins te lenigen, wil het college 25.000 Euro investeren in de douches in het gebouw van korfbalvereniging ARGO op het sportcomplex in Bedum. Voetballers kunnen daar dan gebruik van maken. Uitbreiding van de trainingsvelden van de v.v. Noordwolde wordt bekeken in relatie met de te verschijnen Sportnota.

Voor een gebied, oostelijk van het talud van de Eemshavenweg tussen Zuidwolde en Noordwolde, is enige jaren geleden een groenplan ontwikkeld. Het plan vormt een schakel voor wandelaars en recreanten tussen de beide dorpen. B. en w. verwachten dat het plan in 2008 kan worden uitgevoerd.

De gemeentelijke belastingen en tarieven stijgen in 2008 met percentages die rond het inflatieniveau zitten. De ozb gaat met 2,75 procent omhoog; de rioolrechten stijgen met een vergelijkbaar percentage. De hondenbelasting stijgt met een bescheiden een procent. De afvalstoffenheffing gaat volgend jaar met ruim vijf procent omhoog en komt van 249,67 op 263,05 Euro. Vorig jaar besloot de raad de afvalstoffenheffing minder te laten stijgen dan het college had voorgesteld. B. en w. willen de uitgestelde stijging, waarmee 36.000 Euro gemoeid is geweest, in 2008 alsnog inhalen . Voor een rijbewijs, een paspoort, een bouwvergunning en dergelijke zijn Bedumers in 2008 drieëneenhalf procent meer kwijt dan in 2007.