Gemeente Midden Delftland


---

Begroting Midden-Delfland 2008

---

Begroting Midden-Delfland 2008, 3 oktober 2008

Gemeente Midden-Delfland zet met haar begroting 2008 in op structureel evenwicht.

Op 6 november zal de gemeenteraad de door het college op 24 september gepresenteerde Programmabegroting 2008 gaan behandelen. Voorafgaand aan deze behandeling vinden er de algemene beschouwingen plaats.

De Begroting Midden-Delfland 2008 is gebaseerd op vier hoofdpunten: doorpakken met de uitwerking van de Gebiedsvisie Midden-Delfland (TM) 2025, voortvarende aanpak project Vitale Dorpen, het sluitend maken van de begroting en verbetering van de financiële structuur..

Daarnaast heeft de gemeente nog diverse andere prioriteiten/ambities ten aanzien van de openbare ruimte, onderwijs, verkeer, veiligheid, welzijn e.d. Deze zijn nader uitgewerkt in de 7 programmaâs van de programmabegroting.

Met deze hoofdpunten van beleid en de aanvullende (beleids-) prioriteiten toont de gemeente een aanzienlijke ambitie en investeert in de gemeente, voor haar burgers en de toekomst van de gemeente.

Al deze ambities kosten uiteraard veel geld. Rekening houdend met de laatste twee hoofdpunten is de gemeente erin geslaagd deze ambities in te passen in een sluitende begroting. Tevens doet de gemeente voorstellen voor verbetering van de financiële structuur op de middellange termijn. Voor het realiseren hiervan wordt een gedifferentieerd pakket aan maatregelen voorgesteld.

Ten aanzien van de lasten voor de burgers kan worden opgemerkt dat de OZB met niet meer dan het geraamde inflatiepercentage van 1,5 % zal stijgen. De tarieven behoren nog steeds tot de laagste in de regio Haaglanden.

De overige tarieven blijven gebaseerd op het principe dat deze de werkelijke kosten moeten dekken, zoals eerder door de raad is besloten. Op basis van deze eerder genomen besluiten zullen de tarieven voor de afvalstoffenheffing en het rioolrecht stijgen met onderscheidenlijk 7,5% en 10%.

Alle overige tarieven zullen met uitzondering van de bouwleges met maximaal het inflatiepercentage worden verhoogd. De tarieven bouwleges worden eenmalig met 10% aangepast.

---