Gemeente Lochem


Opvang inwoners Burundi in Lochem en Gorssel

Op 6 november vestigen zes huishoudens uit het Afrikaanse land Burundi zich in Lochem en Gorssel. Het gaat om totaal 25 personen. Deze mensen wonen sinds hun komst uit Tanzania, op 26 juni van dit jaar, in een asielzoekerscentrum in Amersfoort. Drie huishoudens zullen zich vestigen in de Gorssel en drie in Lochem.

Achtergrond
Alle Burundezen zijn uitgenodigde vluchtelingen. Zij komen uit een groot vluchtelingenkamp in Tanzania. Meer dan de helft van hen is zelfs in Tanzania geboren en heeft dus nooit het vaderland gezien. Uitgenodigde vluchtelingen zijn mensen die vaak als gevolg van oorlogsgeweld geen menswaardig bestaan hebben of kunnen opbouwen. Volgens een overeenkomst tussen de Verenigde Naties en de Nederlandse Regering worden zij ook in Nederland opgevangen. De gemeente Lochem vindt het belangrijk uitgenodigde vluchtelingen opvang te bieden. Tegelijkertijd voldoet zij daarmee aan de afspraken die over vluchtelingenopvang met het Rijk gemaakt zijn.

Voorbereidingen
Samen met "Stichting Vluchtelingenwerk En Nieuwkomers Lochem en omstreken" (SVEN) en twee woningcorporaties uit Lochem heeft de gemeente de komst van deze mensen voorbereid. Zo zijn zes woningen voor hen gereserveerd en voor de volwassenen komt er een inburgeringsprogramma. Voor de kinderen is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk vertrouwd raken met hun nieuwe school. Hierover worden de scholen benaderd. Ook regelt SVEN dat de mensen kennis maken met hun (toekomstige) huisarts.

Tot 6 november
In de aanloop naar 6 november bezoeken de toekomstige Lochemers onze gemeente nog een paar keer. Uiteraard om de woningen in te richten, maar bijvoorbeeld ook om kennis te maken met toekomstige buren. Overigens hebben de vrijwillige medewerkers van SVEN al eerder met de toekomstige buren gesproken over de komst van de mensen uit Burundi.

Op donderdag 11 oktober heeft wethouder Thijs de la Court de mensen uit Burundi in Lochem verwelkomd. Na de ontvangst in het gemeentehuis in Lochem hebben de toekomstige bewoners zich laten inschrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie. De eerste stappen naar een nieuwe plek in de gemeente Lochem zijn dus gezet.

Inlichtingen
Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Bartho van Wel van de gemeente Lochem; telefoon (0573) 28 92 05 of mail naar b.vanwel@lochem.nl .