Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 15 oktober 2007

HKU Lector 'Artistiek Onderzoek' aangesteld als curator

Shanghai Biënnale 2008


---

Vorige week heeft het bestuur van de Shanghai Biënnale Henk Slager, HKU lector Artistiek Onderzoek en dean van de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design (masteropleidingen beeldende kunst en vormgeving) benoemd tot curator van deze internationaal toonaangevende kunstmanifestatie. De Shanghai Biënnale vindt van 1 september tot 1 november 2008 plaats.

Reeds eerder dit jaar oogstte Henk Slager in Azië succes met de tentoonstelling "Flash Cube", die hij afgelopen zomer organiseerde in het door Rem Koolhaas voor de Samsung Foundation gebouwde Leeum Museum of Modern Art. Aan deze research-based tentoonstelling werd door 22 toonaangevende kunstenaars (o.a. Thomas Demand, Armin Linke, Aglaia Konrad, Gerard Byrne en Koo Jeong A) deelgenomen. Ook het concept van de zevende Shanghai Biënnale wordt duidelijk gekarakteriseerd door de door de Utrechtse School voorgestane onderzoekende attitude.

De ontwikkeling van deze editie van de Shanghai Biënnale vindt in nauwe samenspraak plaats met de curatoren van de volgend jaar gelijktijdig in Azië plaatsvindende Biënnales/Triënnales: Guanzhou Triënnale (Sarat Maharaj), Gwangju Biënnale (Okwui Enwezor), Sydney Biënnale (Carolyn Christov-Bakargiev), Singapore Biënnale (Fumio Nanjo) en Yokohama Triënnale (Hans Ulricht Obrist/Daniel Birnbaum).

Henk Slager maakt op 6 november gedurende een persconferentie in Shanghai zijn concept en een shortlist van kunstenaars bekend. Zie ook: http://www.hku.nl/hku/show/id=122831

Biografie

Henk Slager studeerde filosofie, kunstgeschiedenis, en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Nadien werkte hij drie jaar als postdoc aan het project "Grondslagen van de Kunstwetenschappen" van de VU Brussel. In de daarop volgende jaren werkte hij in diverse hoedanigheden aan projecten op het raakvlak van theorievorming en de actuele praktijk van de beeldende kunst.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) studeren meer dan 3000 studenten in de volgende richtingen: Autonoom Beeldende Kunst, Vormgeving, Muziek, Theater, Kunst en Techniek, Kunst en Economie en Kunst en Educatie. In deze richtingen biedt de HKU bacheloropleidingen met meer dan 50 afstudeerrichtingen, maar ook basis-/vooropleidingen, voortgezette kunstopleidingen, masteropleidingen en cursussen. De HKU is gevestigd in Utrecht, Hilversum en Amersfoort.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE