TOP Cursus Verontreinigde Bodems
Actuele Beleidsontwikkelingen & Innovatieve Technologieën (MSc level)
Data
6 en 7 november 2007
Klik hier om in te schrijven
Introductie
Bodembeleid vormt een belangrijk onderdeel van het takenpakket van gemeentelijke en provinciale ambtenaren. In het nieuwe bodembeleid moeten gemeenten en provincies bij ruimtelijke ordening en inrichting bewuster rekening houden met de toestand van de bodem. Daarnaast krijgen gemeenten, provincies en waterschappen meer ruimte voor het realiseren van gebiedsgerichte oplossingen. Voor hen is het vaak onmogelijk om volledig op de hoogte te zijn en te blijven van bestaande bodemtaken, veranderend bodembeleid en laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van bodemsanering.
Om kennis van vernieuwingen in onderzoek, technologie en beleid bij de lagere overheden te vergroten, heeft Wageningen Universiteit in samenwerking met Bodemplus en Stichting Kennisontwikkeling Kennisoverdracht Bodem (SKB) de Master Course Bodem ontwikkeld. Deze cursus gaat in op de nieuwste ontwikkelingen in beleid en regelgeving en de nieuwste kennis op het gebied van bodemsanering. De cursus is gebaseerd op een college uit het Master of Science programma van de Environmental Science opleiding van Wageningen Universiteit.
Doel
De tweedaagse cursus richt zich op het verkrijgen van inzicht in de nieuwste kennis en ontwikkelingen op het gebied van bodemsanering. U zult na afloop van de cursus in staat de aangeboden kennis actief te gebruiken in het vormgeven en uitvoeren van bodembeleid op gemeentelijk en provinciaal niveau.
De Master Course is gebaseerd op een college uit het Master of Science programma van de Environmental Science opleiding van Wageningen Universiteit.
De cursus wordt afgesloten met een essay. Bij voldoende kwaliteit van het essay, ontvangen de deelnemers een certificaat van Wageningen Business School voor het met goed gevolg afleggen van deze Master Course.
Doelgroep
De doelgroep van deze cursus zijn bodemmedewerkers van gemeenten, provincies, en waterschappen. De cursus is ook geschikt voor medewerkers van milieuadviesbureaus.
Voor de cursus is een HBO- of BSc opleiding in het relevante werkveld vereist. Enige jaren ervaring in het werkveld is een pré.
Programma
De Master Course Bodem is sterk gericht op toepassing van de aangeboden kennis in de praktijksituatie. Tijdens de cursus worden 3 cases behandeld die ingaan op verschillende aspecten van bodemsanering. De cases worden vanuit verschillende invalshoeken besproken, om tot optimale concepten te komen voor de aanpak van verontreinigde bodems binnen het nieuwe beleid en gebruikmakend van innovatieve technologieën.
Na een algemene inleiding tot de beleids- en technologische aspecten van verontreinigde bodems, gaan verschillende gastsprekers van o.a. Ministerie VROM en RIVM in op belangrijke relevante aspecten van het nieuwe bodembeleid. Bij deze presentaties wordt teruggekoppeld naar de cases en wordt aandacht besteed aan beleid, regelgeving en duurzaamheidcriteria.
Tevens zullen docenten van Wageningen Universiteit de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen presenteren op het gebied van risico bepaling en kosten van nieuwe effectieve technologieën.
Dinsdag 6 november 2007
Opening en inleiding tot de cursus
Tim Grotenhuis (Sectie Milieutechnologie, WUR)
De risico benadering in het beleid
Het nieuwe Nederlandse Bodembeleid
Ruud Cino (Ministerie VROM)
Ontwikkelingen in het Europese bodembeleid
Niek de Wit (Europese Commissie)
Hoe de Risico Toolbox te gebruiken?
Leo Posthuma (RIVM)
Interactieve sessie met case studies
Introductie van de cases: Evenblij, Zwolle, Hollandsche IJssel en megasite Rotterdam
Tim Grotenhuis (Sectie Milieutechnologie, WUR)
Interactieve sessie: welke perspectieven biedt het nieuwe beleid voor de cases?
Plenaire discussie
Afsluiting en netwerken
Borrel & Diner
Woensdag 7 november 2007
Biobeschikbaarheid
Gebruik van Bioassays
Tinka Murk (Sectie Toxicologie, WUR)
Biobeschikbaarheids toetsen voor organische verontreinigingen
Tim Grotenhuis (Sectie Milieutechnologie, WUR)
De andere kant van roet
Bart Koelmans (leerstoelgroep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer, WUR)
Reinigen in theorie en nieuwste praktijk
Remediatie metalen
Erwin Temminghoff (Sectie Bodemkwaliteit, WUR)
Reductieve dechlorering de nieuwste tricks
Gosse Schraa (Laboratorium voor Microbiologie, WUR)
In situ chemische oxidatie
Niels Hartog (TNO, Bouw & Ondergrond)
Gebiedsgerichte benadering in Rotterdams havengebied
Huub Rijnaarts (TNO, Bouw & Ondergrond)
Interactieve sessie met case studies
Interactieve sessie: Koppeling cases en nieuwste technologie
Plenaire bespreking resultaten interactieve sessies
Afsluiting
Discussie en take home message
Henk van Zoelen (Bodem+)
Verfrissend afscheid/Borrel
Terug naar boven
Cursusleiding en Docenten
Dr.ir Tim Grotenhuis, Environmental Technology, Wageningen UR
De docenten spelen een nationale rol in de nieuwste ontwikkelingen in beleid, wetenschap en technologie en zijn afkomstig van o.a. VROM, RIVM, TNO, Europese Commissie en Wageningen Universiteit.
Locatie en routebeschrijving
Hotel en Conferentieoord De Wageningse Berg in Wageningen.
http://www.wageningseberg.com/
Kosten
De cursuskosten bedragen ¤ 690 p.p. (incl. syllabi, koffie en thee, lunches, en diner op 6 november ). Deze gereduceerde cursusprijs is mogelijk gemaakt door sponsoring van de BodemBreedAcademie.
In verband met het avondprogramma op 6 november is het mogelijk om via Wageningen Business School een overnachting bij Hotel De Wageningse Berg te reserveren. Kosten hiervoor bedragen ¤ 70 euro (incl. ontbijt).
Informatie en inschrijving
Klik hier om in te schrijven
Aan de cursus kunnen maximaal 30 personen deelnemen.
De inschrijftermijn van de cursus eindigt op 5 oktober 2007. Zo spoedig mogelijk daarna ontvangt u verder informatie over de cursus.
De uitvoering van deze cursus is in handen van Wageningen Business School.
Wageningen Business School is geaccrediteerd om het Wageningen Universiteit MSc certificaat van deze cursus uit te reiken.
Annuleringsregeling
Eenmaal gedane inschrijving kan alleen schriftelijk worden geannuleerd. Bij annulering tussen vier en twee weken voor aanvang van de cursus wordt een bedrag van ¤ 50,- aan administratiekosten in rekening gebracht. Indien binnen twee weken voor aanvang wordt geannuleerd worden de volledige cursuskosten in rekening gebracht.
Inlichtingen
Nadere inlichtingen kunnen worden verkregen bij:
Wageningen Business School
Petra van de Kop
Postbus 226
6700 AE Wageningen
tel. 0317-484093
Email: info.wbs@wur.nl
Wageningen Universiteit