Gemeente Ede

nummer 218 / Ede, 30 oktober 2007

Project over duurzame energie en energiebesparing

Jeugd krijgt les over het klimaat

In november en december krijgen ongeveer veertig groepen van basisscholen les over klimaatverandering. De lessen worden gegeven in groep 7 en 8. In elke klas worden drie lessen verzorgd, over het hoe en waarom van energiebesparing en over het belang van duurzame energie.

De afsluitende les zal op enkele scholen gegeven worden door een gemeenteraadslid. Wethouder Peter van t Hoog van milieu zal maandag 5 november de eerste, afsluitende gastles verzorgen. De kinderen van groep 8 van de Fransiscusschool zullen de wethouder vertellen wat zij van de lessen opgestoken hebben en welke ideeën zij hebben over duurzaam omgaan met energie.

De lessen
Het totale project bestaat uit drie onderdelen: een voorbereidende les, een praktijkles en een afsluitende les.
In de voorbereiding maken de kinderen kennis met begrippen als duurzame energie, duurzaam gebruik van energie, het klimaatprobleem en het broeikaseffect. Ze leren waarom duurzame energie en zuinig omgaan met energie belangrijk is.
De praktijkles bestaat uit een circuit met proefjes. Hier leren de kinderen hoe ze duurzame energie kunnen gebruiken en hoe ze zuinig kunnen omgaan met energie.
De afsluitende les bestaat uit een klassengesprek met de leerlingen. De leerlingen vertellen wat ze hebben geleerd en hoe zij denken dat iedereen in Ede het beste duurzaam kan omgaan met energie.

De klimaatlessen worden gegeven binnen het project Energie(k)! Dit is een van de klimaatprojecten van de gemeente Ede. De organisatie en uitvoering van de klimaatlessen ligt in handen van het Groene Wiel, centrum voor natuur- en milieueducatie in Wageningen.
---