Gemeente Enkhuizen

26 Oktober 2007

Overheid roept halt toe aan problematisch drankgebruik door jongeren

Minister Guusje Terhorst van Binnenlandse Zaken komt op maandag 5 november aanstaande naar de Drommedaris in Enkhuizen om samen met de Westfriese gemeenten en Schagen de overeenkomst Alcohol en Jongeren te ondertekenen.

Pilot

In de overeenkomst Alcohol en Jongeren nemen de gemeenten en het Rijk, in samenwerking met de betrokken partners, het initiatief om een halt toe te roepen aan het problematische drankgebruik door jongeren. Dit initiatief vertaalt zich naar een pilot waaraan een verbintenis voor meerdere jaren is gevraagd aan alle deelnemende partijen. In de pilot worden vooral maatregelen getroffen ter beperking van de mogelijkheden voor jongeren om aan alcohol te komen, controle en handhaving en maatregelen die bijdragen aan bewustwording van de gevolgen en risicos van alcoholgebruik.

De West Friese gemeenten en Schagen hebben op voorhand een aantal gezamenlijke maatregelen c.q. acties benoemd, die zij in de pilot gaan uitwerken. Deze maatregelen worden op 5 november toegelicht.

Maatschappelijk effect

Met de pilot wordt gestreefd naar een hoge mate van besef van de gevolgen en risicos van excessief alcoholgebruik door jongeren. Om te kunnen meten of de inspanningen hebben geleid tot dit maatschappelijk effect vindt na twee jaar een onderzoek plaats met als uitgangspunt een eerder gehouden 0-meting.

In deze 0-meting is onder andere gekeken hoezeer jongeren zich bewust zijn van de risicos die het drinken van alcohol met zich meedraagt. Ook is gekeken naar het percentage van mensen dat overlast ervaart als gevolg van overmatig alcoholgebruik. De uitkomsten van deze 0-meting worden ook op 5 november gepresenteerd.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl