AFM


AFM: Consument weet het minst over krediet

5-11-2007

Nederlandse consumenten weten het minst van krediet. Hun kennis van hypotheken en beleggen is iets beter. Dat blijkt uit de resultaten van www.weetwatjeweet.nl, de digitale kennistest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het afgelopen jaar bezochten ruim 55.000 consumenten de website om hun financiële kennis te testen.

Bezoekers van www.weetwatjeweet.nl beantwoordden gemiddeld 10 van de 15 vragen over lenen goed (68%). Bij hypotheken hebben ze 11 van de 15 vragen goed (73%) en bij beleggen ruim twaalfenhalf (85%).

Sinds maandag 5 november is de website uitgebreid met een vierde test met vragen over beleggingsverzekeringen. Uit onderzoek door TNS Nipo blijkt dat bezitters van een beleggingsverzekering gemiddeld 8,5 van de 15 vragen goed kunnen beantwoorden (57%). Mensen zonder een beleggingsverzekering hebben 8 van de 15 vragen goed (53%).

Op de financiële markten is informatie en kennis over producten van groot belang. De regels schrijven voor dat aanbieders van producten hun klanten goed informeren. De consument draagt nadrukkelijk zijn eigen verantwoordelijkheid bij de keuze voor een financieel product.