Openbaar Ministerie



5 november 2007

Amercentralezaak contra Essent afgedaan met transactie

Energiebedrijf Essent heeft in de strafzaak ter zake het ongeval in 2003 met de steiger in de Amercentrale te Geertruidenberg een transactie betaald van Euro 50.000.â . Hierdoor kon de zaak worden afgedaan, zonder dat deze aan het oordeel van de rechtbank behoefde te worden voorgelegd.
Bij het bepalen van de hoogte van het transactiebedrag is rekening gehouden met het feit dat Essent oa. doordat de ketel na het ongeval langdurig buiten gebruik was een grote financiële schade leed.

Essent heeft opdracht gegeven tot de revisie, in het jaar 2003, van de verbrandingsketel 9 in de Amercentrale te Geertruidenberg. Om die revisie mogelijk te maken moest onder meer een grote industriesteiger in die ketel opgebouwd worden. Tijdens de revisie is de steiger ingestort; als gevolg daarvan zijn meerdere in de ketel werkzame personen overleden of liepen zwaar letsel op.

De hoofdaannemer en de twee door de hoofdaannemer ingehuurde steigerbouwers zijn reeds onherroepelijk door de strafrechter veroordeeld. Ook de ontwerper van de steiger werd in eerste aanleg veroordeeld, maar zijn zaak loopt nog in hoger beroep.

Het Openbaar Ministerie heeft Essent aangeboden de zaak door middel van een transactie af te doen. Essent meent dat het voor alle betrokkenen goed is dat de zaak kan worden afgesloten en heeft daarom het aanbod aanvaard.

Het Openbaar Ministerie stelt zich op het standpunt dat zowel Essent als de hoofdaannemer van de revisie meer werk hadden moeten maken van hun controlerende en toezichthoudende verantwoordelijkheid ten aanzien van bij die revisie betrokken ondernemingen en daarvoor werkzame personen.

Essent is van mening dat zij haar zorgplichten naar behoren heeft nageleefd, maar geeft aan dat het in het belang van veilig werken voortdurend geboden is om organisatorische maatregelen aan te scherpen met betrekking tot controle op en coördinatie van toezicht bij revisies van zich op haar terrein bevindende ketels en andere materieel. Ook naar aanleiding van het ongeval in de Amer 9 heeft Essent passende maatregelen getroffen.