Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave zondag 4 november

* GROTE ALCOHOLCONTROLE: 106 AANHOUDINGEN

ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft een grote alcoholcontrole uitgevoerd op diverse plaatsen. Daarbij hielden agenten 106 bestuurders aan. Zondagochtend van vier uur tot half acht controleerden agenten op het gebruik van alcohol in het verkeer. Ze lieten bestuurders blazen op de Erasmusbrug, Maastunnel en de Maasboulevard. De actie is uitgevoerd door het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met VHT's van de politieregio's Zeeland, Midden West Brabant en Zuid Holland Zuid. Deze teams zijn doorgaans in actie in het eigen werkgebied bij verkeershandhaving op de landelijke speerpunten als alcohol, snelheid, rijden door rood verkeerslicht en het dragen van een helm of gordel.
In totaal lieten de politiemensen 1841 automobilisten blazen. Daarbij bleek dat 106 mensen teveel hadden gedronken en toch achter het stuur waren gaan zitten. Van deze groep was 29 een beginnend bestuurder. Het hoogste promillage in het bloed was 1,5. 3 bestuurders reden zonder rijbewijs en agenten namen 7 rijbewijzen in. Het politiepersoneel inde 1.673,- euro. Een bestuurder gaf een valse naam op en weigerde iedere medewerking. Tegen deze bestuurder wordt de hoogste straf geëist; 9 maanden ontzegging rijbevoegdheid en 900 euro boete. Een andere bestuurder probeerde de controle te ontlopen en veroorzaakte een aanrijding. Ook daarna probeerde hij te ontkomen. Hij is aangehouden. Een auto is weggetakeld omdat de bestuurder dermate veel had gedronken en omdat hij geen rijbewijs bij zich had.

Diverse bekeuringen zijn uitgeschreven voor: 2 bestuurders die de controle trachten te ontlopen door te keren bij de Maastunnel. 1 bestuurder achteruit achteruit de Maastunnel in. 2 bestuurders negeerden het rode kruis in de Maastunnel. 1 bestuurder reed zonder gordel. 1 bestuurder reed met een kapotte koplamp. Agenten schreven daarnaast nog 4 bekeuringen uit voor het parkeren op de stoep. Bij de actie waren ruim 120 agenten aanwezig. Door de samenwerking met de verschillende regio's hoefde geen claim te worden gelegd elders in de regio.
Het drinken van drie glazen alcohol verhoogt het risico op een ongeluk met 100%. Steeds meer mensen drinken geen alcohol als ze moeten rijden. Er zijn echter nog steeds doden en gewonden in het verkeer door het gebruik van alcohol. Vandaar dat de politie regelmatig alcoholcontroles op onverwachte tijdstippen uitvoert.


* OVERVAL IN WONING
SPIJKENISSE - De politie onderzoekt de toedracht van een overval in een woning. Zondagmorgen rond kwart over twaalf kreeg de politie melding van een overval in een woning. Daar waren enkele mannen de woning in gegaan en bedreigden de twee aanwezige mannen (25-jarigen) met een vuurwapen. Het hele huis was doorzocht en enkele nog onbekende goederen zijn meegenomen. Er is geen auto meegenomen. De politie onderzoekt de toedracht van de overval en bekijkt of dit incident binnen de relationele sfeer ligt.


* TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA OVERVAL
ROTTERDAM-ZUID - De politie heeft na een intensieve zoektocht twee verdachten aangehouden nadat ze met een vuurwapen een overval hadden gepleegd op een benzinestation. Zondagmorgen rond negen uur kreeg de politie melding van een overval op een tankstation aan de Slinge waarbij de daders waren weggerend met een onbekend geldbedrag. Surveillerende agenten die in de buurt waren, zagen het tweetal lopen, waarvan ze er direct één aanhielden. De ander wist te ontkomen en rende via een sloot een volkstuinencomplex in bij de Kromme Zandweg. Hij hield zich daar schuil. Hierop grendelde de politie de omgeving af en onderzoekt het gebied met ondermeer politiehonden, een helikopter met warmtecamera en een ladderwagen met warmtecamera van de brandweer, waarbij ook tuinhuizen werden onderzocht. Mede dankzij een tip van een oplettende getuige hielden politiemensen rond drie uur uiteindelijk de tweede overvaller aan. Politiemensen brachten de verdachten, een 27-jarige man uit Tilburg en een 29-jarige Rotterdammer, over naar een politiebureau waar ze werden ingesloten voor nader onderzoek. Politiemensen namen een geldbedrag in beslag.


* AANHOUDING OVERLASTGEVER
VLAARDINGEN - De politie heeft een man aangehouden nadat hij overlast veroorzaakte op de Oosthavenkade. Zondagochtend rond twee uur kreeg de politie melding van een overlastgever. Een zou zijn geweigerd in een horecagelegenheid aan de Oosthavenkade, maar wilde niet weggaan en veroorzaakte overlast. Agenten die bezig waren met horecatoezicht hielden de 18-jarige Vlaardinger aan en brachten hem over naar een politiebureau voor nader onderzoek.


* VLUCHTENDE SCOOTERRIJDERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft twee jongens aangehouden die probeerde te vluchten voor een controle. Zaterdagavond rond tien uur zagen agenten op de Schiekade een brommer rijden zonder verlichting en zonder kentekenplaat. Ze wilden de bestuurder en zijn bijrijder controleren, toen het tweetal ervandoor ging. Na een achtervolging, hielden agenten het tweetal aan in de omgeving van de Kruiskadehof. De twee Rotterdammers van 15 en 18 jaar oud werden overgebracht naar een politiebureau voor nader onderzoek. De scooter bleek gestolen te zijn.


* SCOOTER GESTOLEN
MAASSLUIS - De politie onderzoekt de toedracht van een diefstal van een scooter. De scooter is gestolen in de nacht van vrijdag op zaterdag uit een tuin van een woning aan de Dunantdreef. De 31-jarige eigenaar had de bromfiets ter reparatie aangeboden aan de bewoner van de Dunantdreef, waarna het voertuig uit de tuin van de man is gestolen.


* JONGEN RAAKT GSM KWIJT
MAASSLUIS - De politie onderzoekt de toedracht van een incident waarbij een man zijn mobiele telefoon is kwijtgeraakt. Zaterdagavond rond elf uur zou een 14-jarige jongen uit Maassluis onenigheid hebben gehad met een aantal jongeren op een feest bij de Dr A. Schweitzerdreef. Daarbij is hij geslagen en zijn telefoon weggenomen. De politie onderzoekt de toedracht.


* TOEZICHT OP HORECA: 9 BEKEURINGEN
BRIELLE - De politie heeft tijdens het toezicht in de horecanacht van zaterdag op zondag 9 bekeuringen uitgeschreven. Een man sloeg tegen een vitrinekast op straat op de Turfkade en schopte tegen een prullenbak. Agenten bekeurden hem hiervoor. Daarnaast schreven de politiemensen nog enkele bekeuringen uit voor wildplassen (een van hen urineerde tegen een garage waar een woonhuis vlak boven zat), fout parkeren en geen identificatie bij zich hebben. Daarnaast kwam er nog melding van gesloopte verkeerspaaltjes en kapotgemaakte vlaggen van een supermarkt. Verder werden geen vernielingen geconstateerd door de agenten en is het rustig gebleven.


* VERNIELER AANGEHOUDEN
VLAARDINGEN - De politie heeft een man aangehouden die vernielingen aan auto's had gepleegd. Zondagochtend rond kwart voor twee kreeg de politie melding van een oplettende getuige dat een man in de omgeving van de Vondelstraat tegen drie geparkeerde auto's had geschopt en daarbij spiegels had vernield. Agenten stelden daarop een onderzoek in en hielden de man die onder invloed van alcohol was, aan. De verdachte, een 19-jarige Vlaardinger, werden door agenten overgebracht naar een politiebureau waar hij werd ingesloten voor nader onderzoek.

Uitgave zaterdag 3 november

* JEUGDACTIE IN HET CENTRUM
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft vrijdagmiddag van drie uur 's middags en negen uur 's avonds een actie gehouden die specifiek was gericht op jeugdoverlast. Agenten in herkenbare en onherkenbare kleding schreven diverse bekeuringen uit voor ondermeer: het op de grond gooien van afval (4), drinken op de openbare weg (8), blowen (4) en diverse verkeersovertredingen (27). Er waren ook motoragenten die de actie ondersteunen om scooterrijders te controleren. Het politiepersoneel maakte 13 arrestanten, waar 11 van hen minderjarig waren. 7 van hen van onder de 16 jaar. Voor hen zal een vervolgtraject worden ingezet.


* AANPAK SCOOTER OVERLAST
ROTTERDAM-OOST / ALEXANDERPOLDER - De politie heeft een vrijdag van zeven uur 's ochtends en drie uur 's middags een actie uitgevoerd specifiek gericht op de aanpak van scooteroverlast. In samenwerking met 4 motorrijders zijn 95 scooters gecontroleerd. Politiemedewerkers van het wijkteam van Alexander Zuid schreven voor diverse overtredingen in totaal 50 bekeuringen uit en namen 7 kentekenbewijzen in beslag. De hoogst gemeten snelheid van de scooters was 83 km/uur. Iemand moest van de politiemensen ook nog een openstaande boete van 650 euro afrekenen.


* VERNIELERS AANGEHOUDEN
SPIJKENISSE - De politie heeft vier verdachten opgepakt voor brandstichting. Vrijdagmiddag rond kwart voor vier zag een politieman dat vier jongeren bezig waren om een tafeltje in de brand te steken in een speeltuin aan de Iepenlaan. Samen met gewaarschuwde collega's, hielden de agenten het viertal aan. De minderjarigen in de leeftijd van 13, 13, 14 en 15 jaar uit Spijkenisse werden door de politiemensen overgebracht naar een politiebureau voor nader onderzoek. Agenten brachten de ouders van de verdachten op de hoogte. De brandstichters zijn doorgestuurd naar bureau HALT.


* ONDERZOEK NAAR VERNIELINGEN
BERGSCHENHOEK - De politie onderzoekt de toedracht van diverse vernielingen in de omgeving van de Hoeksekade. De politie kreeg melding van diverse vernielingen die gepleegd zijn tussen vrijdagochtend twaalf uur en zes uur. In de nacht van donderdag op vrijdag hadden enkele buurtbewoners een groep jongeren langs horen komen die diverse vernielingen hadden gepleegd aan het straatmeubilair. Het spoor liep ook in Rotterdam-Oost in de omgeving van het bruggetje bij de Rotte. Er zijn ondermeer beschadigingen gepleegd aan 4 lantaarnpalen, tuinverlichting en een vuilniscontainer. De politie onderzoekt wie verantwoordelijk zijn voor de vernielingen.


* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM-WEST - De politie heeft een verkeerscontrole uitgevoerd op de Westzeedijk. Daar controleerden agenten vrijdagochtend tussen zeven uur en kwart voor negen diverse automobilisten. Ze schreven in totaal 17 bekeuringen uit voor ondermeer rijden zonder gordel, rijden door het rode verkeerslicht, straatafval achterlaten, geen verlichting en negeren van een keerverbod.


* DOORRIJDER NA SCHADE AANGEHOUDEN
VLAARDINGEN - De politie heeft een automobilist aangehouden die doorreed na het veroorzaken van schade. Op de Dirk de Derdelaan was vrijdagavond rond tien over elf een auto tegen een verkeersbord en een boom aangereden en daarna doorgereden. De auto was uit de bocht gevlogen en was op het trottoir terecht gekomen, waarna de auto tegen een verkeersbord reed. De witte auto reed het grasveld op en verloor de voorbumper. Hij reed weer terug via het trottoir waar net twee voetgangers liepen die opzij moesten springen. Daarna verdween de auto. Na de melding verspreid onder meerdere politieauto's, zagen agenten de bestuurder rijden. Na een korte achtervolging hielden ze de bestuurder staande op de Energieweg. De 19-jarige bestuurder uit Vlaardingen is door agenten overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.


* ONDERZOEK NA WONINGINBRAAK
VLAARDINGEN - De politie kreeg vrijdagochtend melding van een woninginbraak in een woning aan de Kamerlingh Onneslaan. Daar zou vrijdagochtend een onbekende(n) het huis zijn ingegaan alwaar men ondermeer geld en sieraden heeft meegenomen. De politie onderzoekt de toedracht.


* ALCOHOLCONTROLE
HOEK VAN HOLLAND - De politie heeft een alcholcontrole uitgevoerd waarbij 981 automobilisten moesten blazen. Vrijdagavond vanaf zes uur op de Lemaireweg en de Dirk van der Burgweg kregen in totaal 9 mensen een bekeuring voor met teveel alcohol op achter het stuur. Het hoogst gemeten promillage was 1,5 in het bloed. 3 personen raakten hun rijbewijs kwijt.


* ANPR CONTROLE
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft een ANPR controle uitgevoerd op de Blaak. Daar werden door agenten in totaal 1247 auto's gescand. Het apparaat gaf 67 hits. Politiepersoneel schreef vrijdagavond tussen acht uur en zaterdagochtend vier uur diverse bekeuringen uit voor ondermeer: niet direct kunnen tonen van het rijbewijs (3), rijden zonder rijbewijs (2), niet dragen autogordel (1), defecte lichten (1) en ongeldige kentekenplaten (1). Politiepersoneel inde 3.186,- euro aan openstaande boetes. De Rijksbelasting inde 1.408,- aan openstaande bedragen en legde beslag op 9 auto's.


* RIJBEWIJS KWIJT
RIDDERKERK - De politie heeft op de A16 ter hoogte van Ridderkerk van een autobestuurder het rijbewijs ingenomen nadat deze vrijdagochtend rond elf uur 160 km/uur reed op een plaats waardoor werkzaamheden 90 km/uur gereden mocht worden. Dit gaven de matrixborden aan. De 44-jarige man uit Zevenbergen moest direct zijn rijbewijs inleveren.


* 79-JARIGE RAAKT TAS KWIJT / GETUIGENOPROEP

ROTTERDAM-ZUID - De politie onderzoekt de toedracht van een incident waarbij een 79-jarige vrouw berooft werd van haar tas met enkele pasjes erin. Vrijdagavond rond kwart over acht werden agenten bij de Katendrechtse Lagedijk aangesproken door een 84-jarige Rotterdammer dat een vrouw zojuist was beroofd van haar tas. Ze was daarbij ten val gekomen en had een hoofdwond. Ze is behandeld in het Ikazia Ziekenhuis. De verdachten liepen achter de vrouw en trokken op een onverwacht moment aan de tas en renden weg. Ze waren rond de 17 jaar oud, licht getint en droegen donkere kleding. De politie onderzoekt de toedracht en vraagt iedereen die getuige is geweest van de straatroof (en nog niet in contact is geweest met de politie) of anderszins informatie heeft, om contact met de politie op te nemen via 0900-8844 (lokaal tarief) of anoniem via 0800-7000.


* VERDACHTE DIEFSTAL KRAT BIER AANGEHOUDEN

ROTTERDAM-OOST - De politie heeft een man aangehouden die wordt verdacht wordt van de diefstal van een krat bier. Vrijdagochtend rond half elf krijgt de politie melding dat een man uit een supermarkt aan de Goudse Rijweg een krat bier had gepakt en met zijn auto wilde wegrijden. De medewerker van de supermarkt wilde dit vergeefs voorkomen, maar werd bij het wegrijden geraakt door de buitenspiegel. Politieagenten zagen de wagen rijden en hielden het voertuig op de Kralingse Plaslaan staande. Ze hielden de 27-jarige Rotterdammer aan en brachten de man, die geen rijbewijs had, over naar een politiebureau voor nader onderzoek.