KNHS


Twee eventingtitels voor Jan van Beek
5 november 2007

HATTEM (KNHS) De traditionele Molencaten Ruiterdagen stonden dit jaar in teken van de KNHS-kampioenschappen eventing voor paarden. Jan van Beek uit Rijsbergen voelde zich uitstekend thuis in de prachtige omgeving van Hattem. Van Beek won zowel in de klasse Z als L de titel. Een mooie bekroning voor de ervaren ruiter, die begin dit jaar een stapje terug moest doen toen zijn toppaard La Cru een ruiterwissel onderging. Met La Cru maakte Van Beek vorig jaar deel uit van het succesvolle WK-Aken-team. Opmerkelijk was de reservekampioen in de klasse M: (oud)internationaal springruiter Albert Voorn, de onder meer
- Olympische zilveren medaillewinnaar van Sydney.

De eventingwedstrijd te Hattem staat bekend om zijn pittige cross-country. En de kampioenseditie 2007 voldeed aan die verwachtingen. De Z-cross, internationaal vergelijkbaar met 1*-niveau, was zwaar. Het parcours ging gedeeltelijk door het bos, waardoor de optimale tijd moeilijk te halen was. Parcoursontwerper Henk Dokter had diverse moeilijke combinatie-hindernissen in het traject opgenomen. De waterhindernis was wel van 2*-niveau, oordeelde kampioen Van Beek. Met gelegenheidspaard Rudie (v. Silvio II) ondervond hij daar of elders in het terrein geen problemen. Rudie, eigendom van Van Beeks leerlinge Laraine Da Silva, past de 31-jarige ruiter uitstekend. Vorig maand wonnen ze al de internationale wedstrijd CIC1* te Varsseveld. Rudie is een allround paard, hij presteert sterk in alle onderdelen. Hij pakte goed aan in de cross. Omdat hij groot is en je in het bos best veel moest draaien, konden we de tijd niet halen. De veertien tijdfouten kon Van Beek zich echter permitteren. De koplopers na dressuur maakten teveel fouten in de cross en het springparcours. Slechts twee deelnemers, waaronder Van Beek, legden het springparcours foutloos af.

Met een voldoende dressuurproef, een afgeworpen balk in het springparcours en de snelste cross (8,4 tijdfouten) werd Dian Pijnen uit Wouwse Plantage tweede. De 41-jarige amazone was verbaasd: Dit was pas onze derde Z-cross. Proxie is een fijn paard. De cross ging geweldig: in een lijn van start tot finish, zonder problemen.

Ervaring
Ook in de klasse L zegevierde Jan van Beek, dit maal met de elfjarige Otto (v. Whinny Jackson), het dressuurpaard van zijn vriendin Carina. Otto vindt crossen erg leuk en hij gaat steeds beter springen. Maar het is geen paard voor de (internationale) toekomst. Eigenlijk cross ik hem alleen om hem ervaring te geven, zodat Carina eens een crossje kan rijden met hem, vertelt Van Beek. Hij legde de basis voor zijn overwinning in dressuur en springen. Van Beek en Otto stonden derde na dressuur, maar dressuurwinnaar Nienke Otjens met Twister (v. Farmer) en nr. 2 Bianca Beck met Rebecca (Vigour B) verspeelden hun voorsprong in het springen. De L-cross leverde de deelnemers heel weinig problemen op: de helft reed foutloos binnen de tijd. Otjens, een leerlinge van Van Beek, werd tweede, voor Ilse Kenter, die met Mars (v. Haarlem) een sterke, regelmatige wedstrijd reed.

Maximaal
De klasse M, waarin de deelnemers net als in de klasse Z een moeilijke cross voorgeschoteld kregen, draaide uit op een spannende strijd tussen Albert Voorn en Margriet van de Pol. Voorn nam met Selma (v. Now or Never) een puntje voorsprong in dressuur, maar een kleine tijdsoverschrijding in de cross (vier seconden = 1,6 strafpunt) deed hem de das om. Als ik harder had gereden, had ik het comfortabele uit mijn paard gehaald. Als ik het ergens heb verloren, dan is het in dressuur. Mijn dressuur moet nog beter, aldus Voorn, de ervaren springruiter en instructeur. Ik ben uitermate tevreden, mijn paard heeft op haar maximale kunnen van dit moment gepresteerd. De eventingwedstrijden zijn echt een uitje voor mijn vrouw Irma, die de training van Selma voor haar rekening neemt, en mij. Neem alleen de omgeving al: het is een schitterende boswandeling. Kampioene Margriet van de Pol (27) uit Ermelo was trots dat ze met Vite Cayuse (v. Vigour B) voor Voorn was gefinisht. Toch wel bijzonder. De titel is een mooie bekroning van de klasse M. We gaan volgend jaar over naar de Z. Ik behoorde vast niet tot de favorieten, ik hoopte dat ik bij de beste zes zou eindigen. Vite Cayuse liep fantastisch vandaag. Hij was zo enthousiast dat ik hem haast niet kon houden. Voor de laatste hindernis moest ik zelfs nog een volte rijden, zo snel waren we.
De derde plaats ging naar oud-kampioen bij de ponys, Wolfer de Jonge met zijn Julio Mariner XX-nakomeling Tetsorana.

Uitslagen:

KNHS-kampioenschap eventing paarden

Klasse Z:1. Jan van Beek (Rijsbergen) Rudie 62,6 2. Dian Pijnen (Wouwse Plantage) Proxie 72,4
3. Tarik van Boggelen (Oldenzaal) Hoambergs Paladium 77,7

Klasse M: 1. Margriet van de Pol (Ermelo) Vite Cayuse 54,0 2. Albert Voorn (Evertsoord) Selma 54,6
3. Wolfer de Jonge (Oosterhout NB) Tetsorana 61,3

Klasse L: 1. Jan van Beek (Rijsbergen) Otto 49,3 2. Nienke Otjens (Etten-Leur) Twister 50,0
3. Ilse Kenter (Roden) Mars 50,5