Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Wassenaar, 31 oktober 2007
Grote opknapbeurt van het dennenbosgebied:
behoud van het natuurschoon van het landgoed Duinrell
_______________________________________________
Om het natuurschoon op het landgoed Duinrell te behouden en verfraaien, dient het dennenbosgebied te worden onderworpen aan een grondige opknapbeurt. Een dunning van het huidige bomenbestand met zo'n 10 à 15% is dan ook noodzakelijk.
Zoals waarschijnlijk bekend is, beslaat het Vakantie- en attractiepark Duinrell slechts de helft van de oppervlakte van het groene landgoed. Aan de westzijde van de zogenaamde 'Duinsloot' ligt een smalle strook met eeuwenoude eiken en in het oogspringende beuken. Deze strook grenst aan de hier en daar steile duinvoet waarachter de dennenbossen liggen.
Al enige malen werd in dit gebied dunning toegepast waardoor er, in tegenstelling met het verleden, een gemengd bos met ondergroei is ontstaan. Zo nu blijkt, vraagt het behoud en vooral de verfraaiing van het bosgebied, ondanks de doorlopende zorg, om nog meer dunning.
Achtergrondgegevens dennenbos
Omstreeks 1890 werd het dennenbosgebied aangelegd door de toenmalige eigenaar van het landgoed, baron van Pallandt, de overgrootvader van Philip en Roderick van Zuylen van Nijevelt, de huidige directie.
Het was de bedoeling om het kaphout te gebruiken als stutmateriaal voor de gangen van de kolenmijnen, zo ver is het echter nooit gekomen. Onder leiding van Hugo Graaf van Zuylen van Nijevelt, de vader van Philip en Roderick, werd het bos enige malen gedund. Het daglicht zorgde dat er jonge dennenbomen, beuken, eiken, hulstbomen en ander loofhout kon groeien. In vergelijking met het oudere, saaie dennenbos, dat alleen door dennennaalden werd bedekt, was dit een grote verfraaiing.
Hugo Graaf van Zuylen van Nijevelt ging zelf het bos in om te blessen; hij noemt dit 'schilderen met de bijl', elke boom werd daarbij apart bekeken. Er moesten keuzes worden gemaakt: een mooie eikengroep instandhouden en vrijstellen ten koste van een aantal dennen, of prachtige, monumentale, oude dennen, die door jonge soortgenoten werden belaagd, vrijstellen. Het smetten, of blessen van al die bomen, volgens van Zuylen de monumenten van het bos, was een tijdrovende zaak door de groei van dichte braambossen.
Vandaag staat men voor de uitdaging om van het huidige bosgebied een blijvend mooi natuurgebied te maken waarvoor dunning van 10 tot 15% van de bomen noodzakelijk is. Omdat de overgebleven bomen sneller kunnen groeien, zal de aanwas van bomen per hectare hetzelfde blijven.
Werkzaamheden
Op 15, 16 en 17 oktober werd in de Noordhoek van Duinrell al een begin gemaakt met de kap. Tijdens de herfstvakantie werd er niet gewerkt, maar vanaf 5 november gaat het 'grote' werk, onder leiding van de Bosgroep Nederland, weer van start. Het uitgangspunt is om de werkzaamheden voor het broedseizoen te voltooien. Als alles meezit zou het werk wellicht al voor Kerstmis gereed kunnen zijn. Op de bestaande paden zal met tractoren worden gewerkt. Vanzelfsprekend worden de paden na beëindiging van het werk weer hersteld en opnieuw ingezaaid. Op plekken, waar vooral veel jong, waardevol loofhout staat, wordt het gekapte hout met behulp van een aantal paarden uit de bossen verwijderd. Deze zware werkpaarden zullen vanaf 7 november regelmatig op Duinrell worden ingezet.
De gasten van het vakantiepark en de bezoekers van het Tikibad of Winterpet mogen natuurlijk een kijkje bij de werkzaamheden nemen.