Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert gedeelte Kromme IJssel in Nieuwegein en IJsselstein

30-10-2007- Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start vanaf maandag 5 november 2007 met het baggeren van een gedeelte van de Kromme IJssel binnen de gemeente IJsselstein en Nieuwegein. De baggerwerkzaamheden duren ongeveer zeven weken. Uit onderzoek blijkt dat de baggerspecie is verontreinigd. De baggerspecie wordt afgevoerd naar een erkende stortlocatie.

Waarom baggeren

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich onder andere uit gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil.
Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij aanhoudende warmte het gevolg zijn. Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen om in actie te komen.

Uitvoering van de werkzaamheden

Het baggeren in de Kromme IJssel maakt deel uit van een groter project. Hierbij worden de watergangen die in beheer en onderhoud van het waterschap zijn en binnen de polder Over Oudland liggen, gebaggerd. Het baggeren vindt in fases plaats.
Klaar baggertechnieken BV uit Brummen voert de baggerwerkzaamheden van dit bestek uit. De aannemer maakt gebruik van een schuifboot, een kraan op een ponton en beunbakken.

Verontreinigde bagger

Uit onderzoek is gebleken dat de vrijkomende bagger in deze watergang verontreinigd is (klasse 4). De baggerspecie wordt daarom per schip afgevoerd naar "De Kaliwaal" te Druten, een erkende stortlocatie.

Verkeershinder

Om de veiligheid van weggebruikers en werknemers te waarborgen worden de werkzaamheden zoveel mogelijk vanaf het water uitgevoerd. De baggerspecie wordt middels beunbakken vanuit de Kromme Ijssel, via de Hollandse Ijssel, naar het Merwedekanaal gevaren. Hier wordt de baggerspecie overgeslagen in een groot schip.