Universiteit van Tilburg

30 oktober 2007

Politieke instabiliteit bepalend voor financiële ontwikkeling wereldwijd

Inaugurele rede Anton Philips hoogleraar Mark Roe

Op maandag 5 november aanvaardt prof. Mark J. Roe de wisselleerstoel van het Anton Philips Fund aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg met een inaugurele rede. Hij is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van corporate governance en de ontwikkeling van wetgeving. Zijn rede gaat over de invloed van politieke instabiliteit op financiële ontwikkeling wereldwijd.

Politieke instabiliteit is een van de belangrijkste factoren die mondiale verschillen in financiële ontwikkeling bepalen, betoogt prof. Mark Roe in zijn inaugurele rede. Om financiële ontwikkeling te stimuleren, moet dan ook niet alleen ingegrepen worden in de instellingen die traditioneel gezien de financiële ontwikkeling bepalen. Aandacht voor de oorzaken en gevolgen van politieke instabiliteit is essentieel. Volgens Roe bieden bestaande analyses van politieke instabiliteit daarvoor goede uitgangspunten, omdat ze robuuste voorspellingen doen over financiële ontwikkeling.

Voorafgaand aan de inaugurele rede van Roe vindt het Anton Philips Fund Seminar plaats onder de titel Recent Developments in Corporate and Securities Takeover Law. Wetenschappers uit binnen- en buitenland zullen hun onderzoek presenteren op het gebied van overnamerecht.

Professor Mark J. Roe is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van corporate governance en de ontwikkeling van wetgeving. In 2001 werd hij benoemd tot David Berg Professor of Law aan de Harvard Law School in de Verenigde Staten. Dit academisch jaar is hij als gasthoogleraar benoemd op de Anton Philips leerstoel van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. De Anton Philips leerstoel wordt elk academisch jaar bezet door een internationaal vooraanstaande hoogleraar op het gebied van ondernemingsrecht.

Anton Philips Fund
Het Anton Philips Fund (APF) ondersteunt het academisch onderzoek en de internationale samenwerking van het Center for Company Law van de Universiteit van Tilburg met betrekking tot vergelijkend ondernemings-, effecten-, en belastingrecht.