Ingezonden persbericht


SUMMUM november 2007 verschenen

MAASTRICHT, 5 november 2007 - SUMMUM Magazine is het gemeenschappelijke blad voor externe relaties en medewerkers van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.

In de SUMMUM die vandaag op de mat valt, onder meer de volgende onderwerpen.

Ranglijst
De ranglijst is populair, ook in de ziekenhuiszorg. De bekendste ranglijsten zijn de jaarlijkse rankings van het AD en Elsevier, waarin ziekenhuizen stijgen en dalen als artiesten in de hitlijsten. Maar wat moeten patiënten en zorgverleners daar eigenlijk mee? Relativeren of als realiteit beschouwen? Betrokkenen in en buiten het azM reageren.

Fast Track Surgery
Toen bij kankerpatiënt Jan van Inden het betreffende stuk darm operatief moest worden verwijderd, koos hij voor de Enhanced Recovery after Surgery-methode ofwel Fast Track Surgery. Daarbij hoeven patiënten niet dagenlang met maagsonde en zonder voeding in bed te blijven liggen en is de opnameduur aanzienlijk korter. "Van passief blijven liggen, word je niet snel beter."

Saudische studenten
Het tekort aan goed opgeleide artsen is groot in Saudi-Arabië. De Faculty of Health, Medicine & Life Sciences van de UM en de Universiteit Groningen leiden samen de komende jaren 560 Saudi-Arabische studenten op tot arts. Onlangs startten de eerste twaalf Saudische studenten met hun artsopleiding.

Jong en dement
Er zijn ongeveer 15.000 jong dementerenden in Nederland. Mensen die vaak nog in het volle leven staan, een gezin met kinderen hebben en dan te horen krijgen dat ze dement worden. De UM-faculteit Health, Medicine & Life Sciences en het azM onderzoeken de specifieke behoeften van jong dementerende patiënten en hun directe omgeving.

Euro Heart Survey
Atriumfibrilleren, ofwel een abnormaal snelle en onregelmatige hartslag, is de meest voorkomende hartritmestoornis. Promovendes Robby Nieuwlaat voerde het grootste Europese onderzoek naar de behandeling van atriumfibrilleren tot op heden uit: de Euro Heart Survey. Zijn onderzoek maakt duidelijk op welke punten de behandeling van patiënten met atriumfibrilleren in Europa tekortschiet.

Kankercentrum
Sinds 1 september is in het azM het poliklinische Kankercentrum operationeel. In dit centrum zijn alle medische disciplines rondom patiënten met kanker verzameld. Tijdens één bezoek van de patiënt kunnen daardoor meerdere onderzoeken of behandelingen worden gecombineerd.

Hartpatiënten volgen
Prof.dr. Harry Crijns, hoofd Cardiologie azM / hoogleraar Cardiologie UM vindt het essentieel hartpatiënten langdurig te volgen. "Je kunt meer levens redden door hartpatiënten goed te monitoren en tijdig preventieve maatregelen te nemen, dan door in te grijpen op een acuut moment, zoals een infarct of ritmestoornis. We moeten veel meer de schouders onder preventie zetten. Daarom is preventie een speerpunt in Maastricht."

Laparoscopische leveroperaties
Bij een 'open operatie' aan de lever wordt een snee van circa twintig centimeter gemaakt. Een kijkoperatie (laparoscopische leverresectie) is aanzienlijk minder belastend. Het azM voert als enige ziekenhuis in Limburg dergelijke kijkoperaties aan de lever uit. Deze vernieuwende ingreep is ideaal voor jonge vrouwen die, ten gevolge van een zeldzame bijwerking van de anticonceptiepil, een goedaardig gezwel in de lever hebben.

Kijk ook op www.summum.mumc.nl en www.azm.nl


---

Informatie
Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over één van de onderwerpen of met een van de betrokkenen? Neem contact op met Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM, ( t 043-3875112 / 06-26882865 / e jos.vancann@azm.nl ).

azM
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel onderzoek van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten Hart en vaten, Oncologie, Chronische ziekten en Geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Het azM ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.

Het azM ( zie ook: www.azm.nl en www.summum.mumc.nl ) telt 715 bedden en ruim 4.700 medewerkers. Het azM is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU, zie ook: www.nfu.nl ).